Снимка: БТА

България и Камбоджа ще работят по споразумение за защита на инвестициите и търговията, съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет с колегата си от Кралство Камбоджа Хун Сен.

"Българи са загинали във войната в Камбоджа и затова се надявам бързо да си възстановим отношенията в нови, прагматични – икономически, търговски, туристически, със защита на бизнеса, развитие на високотехнологичните зони. И сега във военната промишленост ремонтираме техните танкове, даваме оръжие на добри цени", коментира Борисов.

Между двете страни бяха подписани споразумения за икономическо и научно-техническо сътрудничество, за сътрудничество в областта на културата и между двата дипломатически института.

"Колегата е идвал още по времето на Тодор Живков, два пъти е идвал на почивка в Евксиноград във Варна и може да направи разлика на това, което в София сме постигнали и в другите градове", изтъкна Борисов.

България ще възстанови и традицията от миналото за обмен на студенти, като ще приемем 10 със стипендия. Молбата е от страна на Камбоджа, където много завършили висше образование у нас, са на високи позиции, стана ясно на брифинга.

Визитата на министър-председателя на Камбоджа е първата по рода си за последните близо 40 години. Тя е част от обиколката в Европа на Хун Сен, включваща също Чехия и Унгария. Хун Сен е посещавал България през 1981 г. в качеството му на заместник министър-председател и министър на външните работи на Народна република Кампучия (преименувана на Камбоджа от 1989 г.).

Гостът изтъкна, че от посещението му тогава и двете страни са претърпели промени и трансформации.
Връзката между България и Камбоджа е почти на 60 г., Камбоджа никога няма да забрави какво България е сторила за нея по време на геноцида на червените кхмери, каза Хун Сен.

Той посочи, че двамата премиери могат да разговарят като приятели за двустранните отношения и изрази надежда посещението му в София да доведе до още по-добри резултати.

Премиерът на Камбоджа покани българския си колега Бойко Борисов на срещата Азия – Европа през есента на 2020 г., на която ще бъде домакин, както и да посети страната му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase