Кадър: Bulgaria ON AIR

КНСБ и КТ "Подкрепа" започнаха национална акция сред работещите във всички сектори на икономиката под надслов "Заедно да защитим труда си". Нейната цел е да се постигнат промени в трудовото законодателство за увеличаване на заплащането на нощния труд, както и за реално отчитане и увеличаване на заплащането на извънредния труд. Двата синдиката започват и специална подписка.

"Заплащане от 25 ст. на час за нощен труд през 2019 г. съвсем не е равносилно на същото през 2007 г. Въпреки че и тогава бяхме категорични, че то не бива да бъде по малко от 1 лев на час. Работодателите също са съгласни. Правителството обаче от своя страна използва липсата на финансови средства като аргумент и не предприема никакви действия", коментира в студиото на "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Сред исканията на двата синдиката е увеличаване на заплащането на 75% в почивни дни и 100% на официални празници и на извънредния труд. До Коледа те ще се опитат да съберат поне 100 хил. подписа, които да връчат и на премиера Борисов.

"България е една от държавите в ЕС, в които се работи най-много като часово време. Нареждаме се на пето място. Ние полагаме най-много нископлатен труд. Ако заплащането беше малко по-високо, вероятно щяхме и да работим по-малко. Трудът щеше да бъде ценен", добави още Манолов.

Мотив за инициативата на синдикалистите е растящото недоволство, както и сигнали от страна на работници, служители и синдикални представители за разпределението на работното време, за неосигуряването от страна на работодатели на задължителни почивки, нерегламентирано полагане на извънреден труд, както и проблеми, свързани с неговото неплащане.

Те се позовават на статистиката на Главната инспекция по труда, която отчита сериозна честота на нарушение на трудовите права, свързани с работното време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase