Снимка: Pixabay

Според бившият председател на БАН акад. Стефан Воденичаров в много области са се натрупали проблеми - както в образованието, така и в здравеопазването и съвсем скоро ще настъпи моментът, в който ще има национален дебат по тези въпроси.

"Цялата нация се вълнува от проблемите в здравеопазването. Много са проблемите, наслоени в годините. По този начин не могат да се случат нещата", коментира и ръководител на Катедра по неврология на Медицинския университет – София акад. Лъчезар Трайков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, преди 7-8 години се говорело по същия начин за решаване на проблемите в сферата.  Академик Трайков твърди че около 40-50 свестни мъже и жени в страната в сферата на здравеопазването знаят как могат да се решат трудностите.

"Трябва да се гарантира, че тази реформа, която се предложи, поне 10 години няма да се променя. Това е начинът да се постигне качествено здравеопазване. Виждаме министър Ананиев, той има много добри идеи. Нищо обаче не зависи от него и екипа му. Факт е, че здравеопазването става все по-скъпо", сподели още акад.  Трайков.

Според акад. Воденичаров закъсняваме все повече, защото тази здравна реформа се отлага.

"Има разлика сто пъти между различни пътеки, по света няма такова нещо. Има и сто пъти разлика в заплатите. Политиците трябва да бъдат принудени, за да седнем и да говорим за бъдещето на България. Ето, сега на изборите - това е един от механизмите, по които може да се случи това", коментира още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase