Снимка: Булфото
fallback

Месечните детски добавки да се отпускат при по-висок доход на човек от домакинството. Това предлага при подготовката на бюджета за 2020 г. социалното министерство на финансовото ведомство, стана ясно от думите на социалния министър Бисер Петков.

В момента право на детски имат семействата, в които доходът на човек е под 400 лв. А ако доходът е между 400,01 лв. и 500 лв. семейството получава 80% от детските. Нашето предложение е двата прага да бъдат повишени на 450 лв. и 550 лв., каза министърът. Прагът не е вдиган от три години, а минималната заплата расте, обясни той, цитиран от "Труд".

Догодина по-висок ще бъде и размерът на помощите за над 600 хил. души с увреждания. Увеличението ще дойде от новата линия на бедност, която ще бъде с 15 лв. по-висока, каза министър Петков.

Заради демографската ситуация се очаква през следващите 15 години да се увеличи делът на работниците хора над 55-годишна възраст. Актуализираните прогнози за пазара на труда сочат, че през 2034 г. ще имаме 6% по-малко заети на пазара на труда. Това означава, че ще работят 190 хил. души по-малко, каза министърът.

В градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Благоевград ще има най-голямо търсене на работна ръка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 4 години

Спорет мен сички деца са равни и битрябвало да почучават дески до 18 години бес доказан дохо защото 40 лв не са пари с 40лв за кое по напрет се пак това дете учи за дрехи ли или за убуфки дески нетрябва да получават тези куито не ходят на училиште Германия доходите са големи но децата им получават 120евро месечно а в България само гледат как да ги спрат а после искат деца да се раждат и как ште станетова

10

Анонимен

преди 4 години

"При отрицателният демографски прираст детски добавки трябва да се дават за всяко дете."Мислиш ли, че тези 40 лева на месец ще са мотива българите да започнат да имат деца? Особено тези с над 1000 лева месечна заплата? Че те само пелените не могат да си покрият с тези помощи.

9

Анонимен

преди 4 години

Идват избори и ГЕРБ се погрижи избирателите им от гетата пак да гласуват за тях, а българите кучетата ни яли.

fallback