Снимка: архив, БулФото

Финансовият министър Владислав Горанов обеща, че ще има скок на заплатите на учителите.

Шефката на просветната комисия в НС Милена Дамянов от ГЕРБ се похвали, че средното възнаграждение на преподавателите през 2019 г. изпреварва средното за страната.

Още по темата
Има региони, в които заплатата достига 1500 лв., отсече тя. По думите й статусът на учителя е в основата на управленската програма на ГЕРБ и досега винаги, когато партията е на власт, има увеличение на заплатите им.

"Утре на 5 октомври честваме Международния ден на учителя, на хората, които са ни учили не само на знания и умения, но и да отстояваме себе си. На хората, които днес учат децата ни, можем да кажем: "Голямо благодаря", каза Дамянова.

Според нея по време на прехода и особено при правителствата на БСП учителите са били пренебрегвани.

"Резултатът от пренебрежението към статута на учителя и към системата на образованието в годините на прехода, поставянето му на дъното на социалната стълбица и то особено по времето на червени правителства, го виждаме сега", каза Дамянова.

Тя посочи, че ГЕРБ е избрала в основата на промените, които са заявили и са защитавали, именно издигането на статуса на учителя.

"За нас е от значение по-високото възнаграждение на учителите, заедно с постоянното повишаване на тяхната квалификация", каза Дамянова.

По думите й решението за двойното увеличение на заплатите докрая на настоящия мандат не е внезапно, а част от политиката, която управляващата партия води през годините.

"Винаги сме работили с ясното съзнание, че без грамотни хора не може да има икономическа стабилност и перспектива", уточни още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase