Снимка: архив, Булфото
fallback

В същия ден, в който Апелативният съд реши да пусне предсрочно австралиеца Джок Полфрийман, същият състав е взел такова решение и за друг осъден за убийство.

През 2008 г. 22-годишният Радослав е бил намушкан смъртоносно след спор с колега. Осъденият за убийството му вече е на свобода, а до края на присъдата му оставали повече от 4 години съобщи Нова тв.

На 16 декември преди 11 години Радослав Андреев и колегата му Борислав Динков отиват да обядват. Двамата работели в автосервиз. На опашката се спречкали за инструмент. Динков ударил в гърдите Радослав, а по-късно го причакал и наръгал фатално с резец.

„Извършителят се криеше от органите на МВР и прокуратурата. Много трудно го намериха и арестуваха”, заяви адвокатът Мариян Борисов.

Oще по темата

Динков е осъден на 17 години затвор. На 19 септември Софийският апелативен съд го пуска 4 години и 7 месеца преди да изтече присъдата му въпреки отказа на първата инстанция. С аргумент, че „изводите на първата инстанция не почиват на цялостна преценка на поведението на лишения от свобода по време на изтърпяване на наказанието, като е даден приоритет на абстрактния интерес на обществото”. В затвора осъденият за убийството мъж  се е срещал със същия пастор, с който и Джок Полфрийман.

 „Борислав Динков като личност претърпя позитивни промени. Аз истински вярвам, че когато човек дойде при нас, първо трябва да намери себе си, после да намери Христос”, заяви Иводор Ковачев, пастор на осъдения Борислав Динков.

За решението за предсрочно освобождаване родителите на убития Радослав научават от медиите. Не са готови да говорят за това.

„Ще обясня, че това е решението на българския съд и че той е преценил, че подсъдимият, който уби тяхното дете, вече е на свобода. Въпросният тогава подсъдим не изрази съжаление за постъпката, която е извършил”, заяви Мариян Борисов.

В мотивите на съда за предсрочното освобождаване пише, че Динков се е поправил, тъй като осъзнал вината си зад решетките, работил, а и затворническите власти дали дума, че корекционният процес за него е завършил. Докато бил в затвора, мъжът се оженил.

„На нашите семейни срещи в местата за лишаване от свобода идваше жена му, с която той създаде семейство. След затвора аз очаквам от тях да държат връзка с мен”, поясни Иводор Ковачев.

Борислав Динков и защитата му не желаят да говорят пред камера. Позицията им е, че затворникът правилно е предсрочно на свобода, защото е изпълнил плана на присъдата си.

И съдия Калпакчиев не пожела да коментира двете решения, взети от неговия състав.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 4 години

Гледайте "Ничия земя" с Джок....Там е неговата гледна точка и тогава коментирайте !

20

щраус

преди 4 години

Не е за вярване, колоко ниска правна култура имаме. Лишаването от свобода е при определени условия и има за цел не възмездие, а поправление. В една част от случаите престоят там създава престъпници, в друга - хората се осъзнават, а в трета просто си изтърпяват наказанието и не научават нищо. Ако законът дава възможност за предсрочно освобождаване, то съдийския състав не е виновен, че прилага закона и всякакви внушения в безпристрастността му са неуместни.

19

Анонимен

преди 4 години

австралиеца е действал по австралийските закони.А е осъден българските и пи точно на нашите другари.

fallback