Снимка: pixabay
fallback

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) финансира с 200 000 лева изграждането на пречиствателна инсталация за отпадните води на Антарктида, каза проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт.

По думите му опазването на околната среда на ледения континент е приоритет на всички държави и Европейския съюз.

"Договорът беше подписан преди броени седмици. Проектът е в начален етап. Проектира се каква ще е станцията, избран е български изпълнител. Трябва да се закупят материали и най-сложното е да се пренесат с надуваеми лодки от кораба до брега. Трябва да е съобразен обемът и теглото на материалите. Пречиствателната станция ще бъде част от новата научна лаборатория, която започва да се строи тази година“, обясни още професорът.

Той обясни, че научният център на Антарктида е лицето на България пред света. Нашата страна редовно се включва в изследванията и затова основно задължение е опазването на околната среда.

"Антарктида е най-чистият континент на Земята и ние трябва да го опазим. Останалите континенти са значително замърсени от човешката дейност и индустриалното развитие. Леденият континент е уникален със своята красота, животински и растителен свят, който е такъв от хиляди години, без да бъде нарушено неговото равновесие от намесата на човека“, коментира още проф. Пимпирев пред "Фокус".

Той уточни още, че на Антарктида функционира и Комитет за опазването на околната среда на ледения континент. По думите му България отделя нищожна част от бюджета за Антарктида.

"Нашият бюджет е 500 000 лева за логистика. Това е за поддържането на цялата база и живота на българските полярници. В сравнение с бюджетите на другите страни, които са от порядъка на десетки и стотици милиони евро на година, нашият е несъизмерим“, отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 4 години

Ще рециклират фекалните отпадъци на свещи за параклиса. А отпадъците от свещите ще ги закопават под черджето на входната врата на станцията.

11

бай ганю

преди 4 години

не стана ясно какво ще се пречиства на най чистия континент?

10

О,0

преди 4 години

Другият иновативен проект на БАН, финансиран от МОСВ, е тоалетна хартия за пингвини.

fallback