Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов заяви, че неправителственият сектор е важен и от ГЕРБ не обмислят закриване на БХК, както поискаха от ВМРО.

Неправителственият сектор е изключително важен като коректив за всяко едно управление, каза премиерът за телевизия "Европа".

Още по темата

ВМРО поискаха главният прокурор Сотир Цацаров да прекрати дейността на Българския хелзинкски комитет с мотива за недопустима намеса в съдебната система на България. Според тях чрез провеждани семинари за магистрати комитетът се опитва да наложи влияние при решаването на дела, от които решения има пряк интерес. За пример е даден и случаят с осъдения за убийство австралиец Джок Полфрийман.

Борисов изтъкна, че решенията на ВМРО са си тяхно право.

"Аз винаги съм бил за свободата на словото и за свободата на изразяване на различни позиции. С Българския хелзинкски комитет в случаите, в които се е налагало, сме работили добре", коментира той.

"Неправителственият сектор е изключително важен като коректив за всяко едно управление, защото аз думата "власт" не я харесвам. Винаги когато са ни подавали сигнали, които сме могли да ги отработим и са били правилни, сме се съобразявали с тях. Така че ние от ГЕРБ нямаме такива предложения. Човешките права и свободата на словото мисля, че са били символ, който партия ГЕРБ винаги е изповядвала и затова пак повтарям, ние не сме дори обмисляли подобен вариант", каза още Бойко Борисов.

Позицията на БХК по искането на ВМРО-БНД е, че внеслите го политици Ангел Джамбазки и Александър Сиди използват организацията, "за да си осигурят достъп до мащабно и безплатно медийно отразяване в дните на предизборна надпревара".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase