Снимка: архив, БулФото

Управляващите и опозицията се скараха за пореден път заради възможността за съкратено съдебно производство и редуциране на присъдата при тежките престъпления.

Още по темата
БСП предупреди, че може да се стигне до обществено напрежение заради намаляването на присъдите на убийци, а от ГЕРБ упрекнаха левицата, че се опитва да трупа политически дивиденти.

До размяната на реплики се стигна, след като червената шефка Корнелия Нинова поиска извънредна почивка, по време на която да се събере председателският съвет с участието и на министъра на правосъдието Данаил Кирилов и да се реши как ще се процедира с промените, приети на първо четете в НПК и НК.

"Да се съберем да решим разумно въпроса с няколкото законопроекта, които приехме и които се изключват взаимно един друг", призова тя.

В сряда депутатите направиха крачка напред в посока отговор на общественото недоволство и очакванията на близки на жертвите за справедливи присъди, но парламентът прие две коренно различни промени в два закона - една в НПК, която предвижда да отпадне съкратеното съдебно производство в случай на умишлено убийство, при което извършителят е признал фактите по делото, а другата е предложението на ГЕРБ съкратеното производство да остане и съдът да преценява в кои случаи да го приложи, като присъдата да може да бъде намалена с до 1/5, а не 1/3, както беше досега.

Нинова отсече, че близките на убитата 7-годишна Криси от сливенското село Сотиря днес са на протест, а националната подписка с искане за отпадане на съкратено съдебно следствие вече е подкрепена от близо 50 000 души.

"Може да се стигне до гражданско неподчинение в страната и после да обвините опозицията, че е яхнала протеста", предупреди тя.

Шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова й отговори, че днес НС има сериозна законодателна програма по важни обществено значими казуси, а мястото на обсъждането на НПК и НК е в правната комисия.

"Нагнетява се допълнително напрежението, а е важно законодателните решения да не се взимат под влияние на емоциите. Възразявам срещу това как се използват мъката и неволите на хората, за да се трупат политически дивиденти", скочи тя.

Червеният Крум Зарков обаче отсече, че правната комисия нищо не може да реши, защото приетите на първо четете промени в НПК и НК се изключват взаимно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase