Кадър: Bulgaria ON AIR

На столичния площад "Батенберг" ще се събират капачки за инициативата "Капачки за бъдеще" в неделя от 9 до 17 часа.

Още по темата

"Досега сме дарили 12 кувьоза, само до средата на лятото през тях са минали над 150 бебенца. В България има много добри лекари, но те бяха принудени да работят със стари кувьози. В началото на следващата година искаме да няма нито един стар кувьоз в болниците в страната", каза Лазар Радков от инициативата "Капачки за бъдеще".

Той обясни, че има много проблеми по време на кампанията, но усещат благодарността в лицето на лекарите.

"Спасението на давещите се е в техните ръце. Първо отговорността е в нас, преди 2 години никой не знаеше, че има проблем с кувьози", коментира Радков.

Мартина Йорданова, също участник в инициативата, отбеляза, че е много важно да има мобилни кувьози, защото много често бебетата имат нужда от по-специална неонатологична помощ и трябва да бъдат транспортирани.

"България не е само София, Пловдив, Варна и Бургас. В малките населени места също живеят хора, за които трябва да се помисли", сподели тя.

Във всички големи градове в страната ще има сборни пунктове за събиране на капачки.

"Най-старият кувьоз, който сменихме, беше на 40 години. Трябва гражданите на малките населени места да започнат да са по-активни като гражданско общество", отбеляза Йорданова пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase