Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Е-тротинетките заляха столицата, но оставиха вакуум в правилата за карането им заради липсата на регулация.

Спорът в момента идва на какво се приравняват е-тротиентките. При тази липса на правна уредба те не могат да бъдат приравнени на МПС или велосипед, посочи адв. Силвия Петкова.

Oще по темата

"Aз лично се чувствам повече като велосипедист с тротинетката. Законът не е пропуснал нещо, тъй като е-скутерите навлязоха у нас едва тази година. Вече има внесен проект на закон, с който да се уредят т.нар. самобалансиращи се превозни средства. В момента липсват правилата за движение с тях и изискванията за тротинетката и водачите", обясни адв. Петкова.

По думите ѝ в проектозакона се казва, че водачите на е-скутери се возят или във велоалеята, или плътно вдясно на пътното платно.

"Липсва в закона и евентуалната санкция за водачите при неспазване на правилата. Има написани няколко акта на е-скутери, не мога да кажа на база на какво е. Те са били, защото електрическото превозно средство не е регистрирано, но парадакосът е, че няма такъв ред за регистриране на е-тротинетките", сподели Силвия Петкова пред Bulgaria ON AIR.

Тя отбеляза, че в Европа тези скутери са много популярни, но правната им уредба също е доста спорна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 4 години

А как един инвалид с електрическа количка може да се движи по пътното платно?не е ли тогава мпс?

36

Скептик

преди 4 години

Както винаги *** закони за *** проблеми. Велосипеда е символ на работническата класа от индустриалната ера и държавата трябва да направи всичко възможно да масовизира този транспорт. Ел тротинетката е изгъзица на разглезени реститутки от центъра. На кого му пука за тях.

35

Анонимен

преди 4 години

тротинетките и скутерите и велосипедите са ппс защото фабрично са ограничени до определена скорост,над тази която е в дейставащият закон нека да санкционират.

fallback