Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Историческо решение на британския Върховен съд. С пълно единодушие магистратите обявиха за незаконно спирането на работата на парламента. Решението е най-тежкият удар за премиера Борис Джонсън досега.

"Лейбъристката опозиция и просепаратистката Шотландска национална партия призоваха премиера да подаде оставка. В момента един от възможните варианти за изход от ситуацията е предсрочни парламентарни избори", коментира в студиото на "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR международният анализатор Илия Лазаров.

По думите му поведението на британските политици било необяснимо, а решението на съда - логично и очаквано.

"Оттук нататък ходовете, които ще приемат опозицията и правителството, ще бъдат решаващи", допълни Лазаров.

Именно Борис Джонсън беше този, който поиска от кралицата да изпрати депутатите в 5-седмична почивка само седмици преди Brexit. Още утре Камарата на общините в Лондон ще поднови работа.

Редица политически фигури призовават за оставката на премиера. Засега от "Даунинг стрийт" 10 няма официална реакция на решението на съда, а самият Джонсън в момента е в Ню Йорк за годишното Общо събрание на ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

човек

преди 5 години

P.S.: Само да добавя, ако беше обикновена пенсионерка в България, Елизабет II щеше да е от ония баби дето мятат пари и злато на "ало измамници".Щеше да си метне и бижутата че и короната барабар с диамантите биля!!!

9

човек

преди 5 години

Ами това е пример за демокрация!Никой не е над закона, дори кралицата!Борис Джонсън, ако трябва да сме честни, се възползва от нея. Една баба, макар и кралица, над деветдесет годишна, гони стотака, сигурно има признаци на деменция.Няма да се учудя ако и дадат да се подпише под меморандум за приятелство със жителите на Марс да го направи!

8

Anon

преди 5 години

Кръвосмешени ***...

fallback