fallback

Ниска грамотност, липса на трудов опит и квалификация, ниска мотивация за работа сред ромското население... В тазгодишния доклад на Европейската комисия за прилагане на националните стратегии за интеграция на ромите бе отбелязано, че в България липсва активност от страна на ромската общност за достъп до пазара на труда, както и интерес за търсене на работа.

"Крайно време е Концепцията, предложена от вицепремиера Красимир Каракачанов, да бъде приета от Министерския съвет и гласувана от Народното събрание. Тя засяга всички въпроси, отнасящи се за сигурността на хората в градовете и в малките населени места. Засяга т.нар. интеграция, която за съжаление не се случи през последните 30 години. Дори напротив - България стигна до абсолютна дезинтеграция на ромската общност", коментира в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от "Обединени патриоти" Красимир Богданов.

Нисък остава и процентът на децата от тази етническа група, които посещават училище.

"Липсата на социални и образователни навици от най-ранна детска възраст също създава проблеми. Затова в Концепцията се залага много на промяна към отношението им към образованието", допълни гостът.

Пред Bulgaria ON AIR Красимир Богданов припомни, че една от предложените от ВМРО мерки за справяне с проблема включва освобождаване от такса за детските градини на децата до 4-годишна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Пресаташета четат ли

преди 4 години

това, което хората пишат тук?Дано днес поне на няколко министри ведомствените им пресаташета да докладват какво е написала една българска майка тук в коментарите 9 и 11.Да им докладват и предложенията, дадени в коментарите 21, 22, 23.ТОВА Е ГЛАСЪТ НА НАРОДА.ТОВА Е МНИНЕТО НА РАБОТЕЩИТЕ БЪЛГАРИ, КОИТО НОСЯТ ТАЗИ ДЪРЖАВА НА ГЪРБА СИ.

17

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 14пишеш наизуст каквото са ти поръчали от "Позитано" 20.Да, никой не отрича, че поне част от индустрията ни можеше да бъде съхранена. Но това е друг въпрос, и там твоята партия изигра пагубна роля.сега говорим за ромите. Когато закриха заводите, много повече на брой бяха българите, които останаха без работа. Те нямаха и раздутите пакети соц.помощи, с които са удостоени ромите.Как 90% от българите се оправиха, а 90% от ромите си останаха в безизходица и висят на социал?

16

Анонимен

преди 4 години

До ШибиРибиНали в МОН има една такава персона и когато се вдигне шум относно някое неразумно решение, все тя се оказва замесена?Затова изходът е само един - по-голям брой роми да завършват средно и висше образование, за да има избор кои от тях да бъдат назначавани. Така ще станат по-възможни добрите попадения.

fallback