Снимка: pixaBay
fallback

Едва 20 на 1000 души у нас даряват кръв, което е твърде недостатъчно, заяви председателят на БЧК Христо Григоров. Съгласно Световната здравна организация е необходимо броят им да е около 50. В Европа той е близо 35.

Като причини за ниската активност у нас председателят на БЧК посочи демографска криза и застаряването на българското население.

„Всяка година на пролет и есен, заедно със студентите, провеждаме доброволно кръводаряване под името „Капка по капка – живот“. Има и един фактор, който не може да бъде пренебрегнат. Отношението на корпоративния бизнес в последните години е засилено. Те са разбрали, че това е тяхна социална отговорност“, каза той пред Фокус.

По думите му 80% от кръвта в Европа се събира на терен, чрез изнесени пунктове.

Днес депутатите в Народното събрание се включиха в инициатива за безвъзмездно даряване на кръв, за да насърчат подобни начинания.

Григоров обясни, че отзивчивостта на народните представители е голяма и че повече от 1/3 от депутатите даряват кръв. Според него доброволното кръводаряването е част от възпитанието, което младите хора трябва да придобият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Това е

преди 4 години

защото са скапаняци и като всичко в тая държава иската само да вземат. Аз давах редовно през 6месеца и щях да продължа да давам,безвъзмездно сигурно съм дарил литри кръв. Веднъж ги попитах добре де ако се наложи някой от семейството ми или аз да влезна в болница за операция пак ли ше ми искат кръв....Еми да, щели да ми искат кръв..Теглих им една и от тогава не съм дарявал няма и даря, защото считам, че това е най-малкото неуважително към хората които години наред безвъзмезно са дарявали...

33

НЕ КРЪВОДАРЯВАЙТЕ

преди 4 години

вашата кръв се ползва безплатно от наглият политически елит и мутромафията за мафиоти като Митьо очите на когото вляха над 200 банки кръв. Когато на вас ви се наложи кръв ВИЕ ЩЕ СИ ПЛАЩАТЕ като попове и ще получите отровена иинфектирана и заразена кръв. Кръвта в повечето случаи се дава от гетата ,а тя е инфектирана. Кръвта се смесва може да сте сигурно ,че получите ли заразена кръв ще има огромни последствия за здравето ви дори и да оцелеете.НЕ КРЪВОДАРЯВАЙТЕ за МУТРО МАФИЯТА .КРЪВТА Е ЗЛАТО.

32

Хематолог

преди 4 години

Даряването на кръв разрушава хомеостазата в тялото и то работи на извънреден вече режим. Все едно са ви ранили за мозъка няма разлика дали кръвта изтича от удар с уршим от разрез или кръводаряване Мозъка активира защити и започва усилено отделяне на химикали в кръвта за да компенсира ужасният спад вкръвното наляганеи и за да запуши пробива.В кръвта се отделят мощни съсирващи протеини.Всички дали кръвоведнъж сапредмет на неконтролирано напълняване.Никога не подарявайте кръв БЕЗ ПАРИ за мафията.

fallback