Кадър: Bulgaria ON AIR

Колата, която се взриви на бензиностанция в Добрич при зареждане на газова бутилка, е минала технически преглед през август, сочи проверка на ДАИ. Според инспекторите обаче в протокола липсва информация, че е монтирана газова инсталация.

Още по темата
Прокуратурата вече е назначила пълна съдебно-медицинска и техническа експертиза, които да изяснят дали причината за инцидента е монтираната в таксито газова уредба. При него загина една жена, а друга беше ранена.

"Системите са безопасни, ако са монтирани по надлежния ред. Опасни може да са тези втора употреба и монтирани от сервизи без нужната квалификация", каза автомобилният състезател Румен Дунев.

По думите му уредбата от колата, с която стана инцидентът в Добрич, буквално се е пръснала.

Направени са доста предложения в законодателството за автмобилите на алтернативни горива да станат по-безопасни. Докато всичко се бави, ще има повече инциденти, коментира Дунев. Апелира се за бързо приемане на промените.

Според него риска да си смениш газовата уредба в колата е равносилен на това сам да си направиш операция вкъщи.

Той коментира и катастрофата с кортежа на Цвета Караянчева в Шуменско през уикенда. "Когато скоростта е висока, независмо от модерните и нови коли, вероятността от ПТП е голяма", посочи Дунев пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase