Снимка: архив, Булфото

Темата за сигурността на децата в училищата излиза на преден план със старта на новата учебна година. Във все повече сгради има поставени камери за видеонаблюдение, за да се осигури благосъстоянието на младежите. Освен това в някои от училищата има и физическа охрана, която да следи потока от хора в институцията.

В някои училища обаче все още няма пълен набор от видеонаблюдение, което поражда недоверие в родителите на учениците.

Още по темата

71% са обезпокоени от сигурността на своите деца, показа анкета на bTV  във Facebook. Едва 29% от родителите се чувстват сигурни.

Резултатите от анкетата означават недоверие в организацията на учебните институции, обясни психологът Иван Игов. Според него проблемът в училищата е големият брой ученици, на които се налага да споделят една сграда или смяна. Освен това смята, че ученици и учители не се познават добре.

Все още обаче има трудности при справянето с агресията. Експертът изтъкна, че нивата на тормоз са около 25%, като в по-големите училища може да е по-висок.

„Важно е да се балансира доверие и наблюдение. Колкото повече наблюдение има, толкова по-малко доверие има при родителите”, допълни Игов.

80% от училищата има видеонаблюдение само в коридорите или дворовете, обясни Лилия Дамянова от образователното министерство. Тя посочи, че няма информация колко училища имат пълно видеонаблюдение.

Експертът подчерта, че отговорността и организацията за сигурността на децата е задължение на директора. По думите ѝ процесът и съответните условия зависят от бюджета на училището и допълни, че има финансиране от министерството, което се разпределя по няколко направления.

Цвета Брестничка от асоциация „Родители” обясни, че родителите обикновено са извън училищния живот на своите деца. Въпреки това ако училището е достатъчно отворено и родителите водят активен разговор със преподавателите, то те ще се чувстват по-спокойни.

Всяко училище има своя специфика и няма универсална рецепта за сигурност, посочи Брестничка.

И тримата се изказаха против забраната на мобилни устройства в класната стая, при условие, че те се използват за учебни цели и има въведен регламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase