За седма поредна година в навечерието на първия учебен ден София е домакин на националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“. Събитието обединява грижата за природата и любовта към четенето.

Всяко дете, което с помощта на възрастен предаде 5 кг хартия за рециклиране, ще получи книжка подарък. Всеки, който изпълни условието обаче ще може да получи само една книга, за да има за всички.

Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – едно от двете специални издания на „Екопак България“, „Грийн тийн“ и „Ти можеш да спасиш планетата“.

Малките таланти от „Бон-Бон“ ще поставят началото на празника с откъс от новия си хитов мюзикъл „Алиса в Огледалния свят“. Актьорите от Столичния куклен театър също ще се включат в събитието с постановката „Пази детето“ – образователен куклен спектакъл, който по забавен начин учи децата как да разпознават опасните за тях ситуации и да реагират правилно. За финал на сценичната програма ще поставят артистите от Voice academy.

Извън сцената децата ги очакват още забавления и игри. Викторина ще срещне децата с талисманите на тазгодишната кампания – детективите Агата и Лари, героите на Стийв Стивънсън от популярната поредица на издателство „Фют“. Всички, предали старата си хартия, ще могат да си направят снимка за спомен в детективската фотобудка.

Децата, които обичат да рисуват, ще имат възможността да участват в конкурса за екорисунка „Зелена София“ след 14:00 часа. В него те ще трябва да изобразят своята визия за мечтаната чиста столица. Професионално жури ще оцени най-добрите картини, а победителят ще получи специална награда – музикалната илюстрована книга „Непознатото дете“ от Е. Т. А. Хофман, издавана от фондация „Културни перспективи“ и „Ентусиаст“.

„Непознатото дете“ ще бъде част и от работилницата на фондация „Светът на Мария“, в която малчуганите ще могат да си изработят свои собствени тематични значки.

Събитието ще се проведе на 15 септември 2019 г. между 10:00 и 19:00 часа на бул. „Витоша“ №37, пред Книжен център „Гринуич“, и отново ще е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.
Кампанията е организирана от „Екопак България“ и Книжен център „Гринуич“ и традиционно се провежда под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова.

Кампанията вече премина през Бургас и Хасково, а след София инициативата ще се проведе в още две големи общини – в Русе на 28 септември и за пъръв път във Велико Търново на 29 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase