Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg
fallback

Нашумелите електрически скутери предизвикаха хаос заради липсата на правила при ползването им.

От 300 до 500 лева ще бъдат глобявани всички, които не спазват правилата, заяви директорът на столичната полиция. Текстовете, които ще регламентират движението на тротинетките, се очавка да станат ясни до края на седмицата.

Oще по темата

"Не тротинетките внесоха хаос, а институциите. Законът се чете по различни начини от различните хора. Приравняваме се най-вече към велосипеди с допълнителен двигател. По наша статистика над 90% от хората, които изпозлват тези тротинетките, имат навършени най-малко 20 години и шофьорска книжа. Не сме предполагали, че ще започнат масови глоби", коментира председателят на Асоциацията на електромобилност Владислав Стоицов.

Той обяви, че от новосъздадената асоциация имат предложение хората, които ползват тротинетките, да имат навършени най-малко 14 години.

Изготвили са и отворено писмо до институциите с готовност да бъдат обсъдени правилата за ползване на тротинетките.

Според експерта от Института за пътна безопасност Емил Марков неуредицата е можело да бъде спряна навреме, но институциите показват безпомощност и по-скоро изчакват обществената реакция.

"Столичната община дълго време ни говореха, че София има потенциала да развие тази услуга, но същевременно се появяват доста проблеми. Откъде накъде частно НПО към СО подписва меморандум за използване на тротинетките", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Марков подчерта, че ползвателите на тротинетките трябва да носят каска и светлоотразителна жилетка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

анон

преди 4 години

Хората се опитват да намерят евтини или безплатни алтернативи за придвижване в градската среда, да използват по-малко автомобилите си и градския транспорт, а институциите се опитват да сложат ръка и на това! Правила, правила, правила... Господа "управляващи", FYI, НЯМА ДА ВИ СЕ ПОЛУЧИ, ЗАЩОТО ЩЕ ИМА ПОВСЕМЕСТНО ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ!!! ЗАВРЕТЕ СИ ЗАКОНИТЕ И ПРАВИЛАТА ОТ.ЗАД!!!

54

Анонимен

преди 4 години

Що се отнася до скоростта, за сравнение средната скорост на велосипедист е 15км/ч, спортист или велосипедист в добра форма достигат 40км/ч, а рекордът е 82.5км/ч (в изправено конвенционално положение). Това е доста повече от тротинетка.

53

Анонимен

преди 4 години

Велосипеди и тротинетки по тротоарите - твърдо не. Тротоарите са за пешеходците. То и камиони може да се движат по тротоарите, ако са достатъчно широки, но не им е разрешеное. Същото е и с велосипедите и тротинетките. Би трябвало поне в началото да има яки глоби за карането им по тротоарите, докато научат къде им е мястото.

fallback