Снимка: Reuters
fallback

Близо 42 000 българи са получили право на пенсия от чужбина, като броят им е нараснал почти двойно за последните 4 години, съобщава "24 часа".

Очаквано повечето от тях си гледат старините у нас.

Oще по темата
Отделно близо 9000 чужденци получават пенсиите си в България с посредничеството на НОИ. Над половината от тях - 5426 души са руснаци.

12 000 български пенсионери живеят зад границата и парите им се изплащат там. Българите получават пенсии от 40 държави, най-често от Германия, Испания и Италия.

През 2014 г. работилите навън и добили право на чужда пенсия български граждани са били 25 793 души, а през миналата вече са 41 963, показва статистиката на Националния осигурителен институт, цитиран от изданието.

Средната пенсия на гурбетчиите по данните на НОИ е 235,43 лв. Важно уточнение е обаче, че това е само сумата, която се изплаща от българския институт. Останалите пари, натрупани от осигуровки в чужбина, се изплащат от местния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

никому нищо!

преди 4 години

Когато работихме за родината бяхме герои и орденоносци а сега едно голямо нищо!

23

славейкоо

преди 4 години

ДО Володя Поселников - след края на втората, цял свят тръгва срещу СССР. Единственият изход е ВЪОРЪЖАВАНЕ за защита. Няма нападната страна от РУСИЯ ! Но САЩ използвайки глупостта на бившите соц страни с ПАРАВАНА НАТО вече в на границите на РУСИЯ. В последно време САЩ разбират че ножа е до кокъла, и пращат натовци да дразнят руснаците. Дано не стане страшно, че америка ще разбере , че славяните не са никак *** !

22

съвременната Българи

преди 4 години

Нейните строители са ГЕРБ-обединените комунисти! Слава на Герб - слава!Строителите се изнесоха в чужбина бягайки от социалистическия рай на Бойко.......

fallback