Георги Марков. Снимка: "Труд"

Атомните бомби, хвърлени от САЩ над японските градове Хирошима и Нагасаки, са престъпление срещу човечеството, а американският президент Хари Труман става масов убиец. Това казва историкът академик Георги Марков в интервю за „Труд“.

„О, тези бомби просто са паднали – така казват новите умни и красиви. А това е престъпление срещу човечеството. 300 000 души са убити за секунди. Японците вече са готови за пълна капитулация, а американският президент Хари Труман това не го интересува. „Ще размахам атомната тояга на Сталин, за да разбере, че ние ще бъдем свръхсилата, която ще управлява военния свят, а не тези тъпи славяни“ – ето това казва той“, обяснява Георги Марков.

По думите му Труман също е расист като Хитлер. „В спомените си Труман е описал следната случка. На връщане от срещата в Потсдам, той пътува с крайцер към Ню Йорк. Когато му съобщават за хвърлената бомба над Хирошима, е изпълнен от буйна радост – скача на палубата, вика, дивее с офицерите от неговия щаб. Ето как на този ден – 6 август 1945 г., Хари Труман – американският президент, става масов убиец! Той извършва престъпление срещу човечеството. Изтребва за секунди 300 000 невинни!“, казва историкът.

Според него в последно време историята се политизира и то на най-високо ниво. Той припомня, че на годишнината от десанта в Нормандия е Путин не е бил поканен, а е била поканена Меркел. „По англосаксонските телеканали „Хистори“ от три месеца дават за Втория фронт – началото на края на Третия райх. „Ние победихме Хитлер“ – това е поантата. Само че, ако го нямаше Източния фронт, какво щяхте да правите, бих ги попитал. При положение, че и Чърчил, и Рузвелт признават решаващия принос на Червената армия, това е главният основен фронт на Втората световна война. И тук не става въпрос за Сталин, а за милионите загинали от руския и другите народи. Не може да се политизира тази тема“, категоричен е академикът.

По повод 80 години от пакта Рибентроп-Молотов историкът припомня: „А защо се съюзиха Германия и СССР – няма ли да обяснят това? Те не казват, че англичаните са отказали на Сталин преговори за колективна сигурност. Разиграваха го до последния момент. И Сталин им отвърна: „Щом не ме поканихте на Мюнхенската конференция (1938 г.), аз пък ще направя мой Мюнхен“. И изравни резултата през 1939-а. Трябва да се обяснят събитията, има причинно-следствена връзка“, категоричен е ученият.

По думите му „нападението на Хитлер над СССР е мечтата на Чърчил. На 22 юни 1941 г. той казва: „Това е най-щастливият ден в живота ми“. Не случайно Сталин, когато неговите разузнавачи му докладват, той смята, че това е английска интрига, че е провокация. Той се пази от искането на англичаните – да започне голяма война срещу Хитлер, защото още не е готов за нея“, разказва историкът.

За съдбата на България в края на Втората световна война Георги Марков разказва: „Веднага ще обясня кой ни поднесе тази историческа съдба в края на Втората световна война. Когато говорим за лошия масов убиец Сталин, трябва да кажем за сделката му с Чърчил. Това, че той ни продаде на Сталин, а не ни предаде. Заради Гърция, която беше вече в ръцете на комунистите. И Сталин направи тази размяна. Това трябва да се каже“, смята Марков.

„А някои ми мрънкат – ама как ще засягаме Чърчил, та той е най-великият англичанин. Да, имаше такава глупава класация за най-великите, в която Чърчил е на първо място, футболистът Бекъм на второ, Шекспир е на четвърто място, а горкият Исак Нютон е на 10-о. Така че, да не ми говорят за средната интелигентност на англичаните“, казва ученият.

Георги Марков е на мнение, че историята не трябва да се пренаписва, а да се преосмисли. Не може да злоупотребяваш и спекулираш с историята, казва той. „Как така ще фокусираш вниманието за 45-те години социализъм само в концлагера „Белене“? Аз отсреща виждам сградата на бившия завод „Електроника“. Тогава имаше електроника, имаше компютри, а премиерът онзи ден казва, че минно-добивната промишленост, износът на руди и на суровини били високи технологии… Няма високи технологии в България, защото не се произвеждат. Но тогава в онези години, които сега им викат „престъпни“, имаше“, разказва историкът.

За Тодор Живков казва, че той е бил първият държавен и партиен ръководител и „няма как да го игнорираш от историята, но да искаш той да остане само като правешкия хитрец, това не е възможно“, като отбелязва, че “не можеш да изтриеш от историята фактите, че той е открил Кремиковци, АЕЦ „Козлодуй“…“.

За това, че англичаните и американците винаги са били заедно, Георги Марков казва: „Да, и има един термин – англосаксонски сили, това са Великобритания и САЩ. Ето, сега има Brexit и Борис Джонсън казва, че иска търговско споразумение със САЩ, а Тръмп му отвърна само преди седмица: „Напусни този лош Европейски съюз. За щастие обаче ЕС е по-малко лош от Китай“. Англосаксонските сили винаги са имали интереси на нашия континент да има противоречия, конфликти и войни. И в двете световни войни те постигнаха взаимното изтребление между руснаци и германци и обраха златото на света. Това са англосаксонските сили, нашите нови приятели. Ето я историческата истина”, казва историкът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase