Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Българите са най-бедните в ЕС, но все пак успяват да спестяват.

53.371 млрд. лв. са достигнали депозитите на домакинствата към юли на тази години, сочи най-новият доклад на Българската народна банка. Спястяванията ни са се увеличили с 8% сравнение с миналата година и в момента се разняват на 46% от целия брутен вътрешен продукт на страната ни.

Oще по темата
Увеличение се наблюдава и при депозитите на всички нефинансови предприятия в България. Те достигат малко над 24 млрд. лв, което е повишение с над 3%.

Огромен ръст - с цели 35% - пък бележат спестяванията на компаниите във финансовия сектор и в момента са стигнали до 3,5 млрд. лева.

Общият брой на депозитите в неправителствения сектор в банковата система са 81.015 млрд. лв. или 70 на сто от БВП, като годишното им увеличение е 7.7 на сто.

Освен много големите пари по депозитите обаче, домакинствата у нас имат и доста кредити - към края на месец юли дължимите суми са  22.985 млрд. лв. или цели 19.9 на сто от БВП. Това е увеличение с почти 9% спрямо същия период през миналата година.

В края на юли 2019 г. жилищните кредити са 11.275 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 12.3 на сто.

Потребителските кредити възлизат на 9.783 млрд. лв. и се увеличават на годишна база с 11.2 на сто.

Задлъжнялостта на нефинансовия сектор също бележи повишение и достига до 33,7 млрд. лева.

Голямо е увеличението и при кредитите, отпуснати на финансивите предприятия - 3,118 млрд. лв. или скок с 17,6$ сравнение с миналата година.

Общо кредитите на неправителственият сектор у нас достигат 59.860 млрд. лв или над половината от сумата на брутния вътрешен продукт у нас. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

145

Санди

преди 4 години

Повечето от тези 50 млд вече са раздадени като кредити. Бази Боже да не стане няква паника както с КТБ, тогава трагедията ще е голяма!

144

Анонимен

преди 4 години

Ами време е да ги откраднете.

143

БОЙКВОТО

преди 4 години

Всичките са на политиците и мутрите, народа гладува и мизерства с кредити.

fallback