В повечето места, където се случват престъпления, е ясен извършителят, но няма кой да вземе мерки. Това обясни експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов.

Той коментира зверското убийство в Сливен. Днес 7-годишната Кристин ще бъде погребана, а вечерта от 17 часа пред кметството в Сливен ще има бдение. Хората искат най-строга присъда за убиецът й.

Още по темата

Защо 15 месеца след като той е излязъл от затвора, Мартин извършва много по-сериозно престъпление?

"Законодателството можем да го променяме непрекъснато, но когато законите не се спазват, няма никакво значение какво гласят те и какво наказание предвиждат за дадено престъпление", подчерта Радулов.

Експертът посочи и повтаряща се тенденция при тежките провинения извършителят е някой, добре познат на полицията, лежал е в затвора и до момента на трагедията полицията го е губила от погледа си.

Близо 700 души са осъдени и в момента не са в затвора, посочи още Радулов.

Той допълни, че предположенията, че статистиката е за намаляващи престъпления, вероятно не са истина.

Цари страх, дори на местата, където има полицаи, те не успяват да минат често на оглед. Идват избори и пак се заговори за справяне с престъпността, подчерта Радулов пред Bulgaria ON AIR.

"Неприятно е, но този човек вероятно няма да бъде пожален от съкилийниците си, защото с изнасилвачите се случват ужасни неща в затвора. Той не е превъзпитал никого! Това е школа, от която те излизат по-квалифицирани престъпници отпреди да влязат там, на изхода просто са по-опитни", обясни експертът.

Николай Радулов посочи също, че местата за излежаване на присъди се самоуправляват от затворниците поради липса на служители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase