fallback

Пазарната икономика ражда разслояването в доходите, заяви бившият социален министър Иван Нейков в "Денят ON AIR".

Причината е, че в момента сме във време, в което едни бизнеси се развиват много по-бързо от други. Именно поради този факт в някои сфери работниците получават по-високи възнаграждения, смята експертът.

"В последните години има тенденция за нарастване на доходите. Пазарната икономика обаче ражда разслояване в доходите. Има бизнеси, които се развиват по-бързо от други. В момента минималната работна заплата е приблизително 50% от средната. Това лесно може да доведе до демотивация у по-квалифицираните работници", каза бившият министър.

Той допълни, че хората у нас искат с ниски данъци да постигнат това, което правят държавите в Европа, чиито налози са в пъти по-високи.

"Трябва да се насърчава развитието на човек и той да знае, че образованието и допълнителната квалификация ще се отрази положително на възнаграждението му. Ние искаме с 10% данък да постигнем това, което хората правят с много по-високи налози. В България няма професионалнно ориентиране, а това е проблем. То създава мотивирани хора", разясни Нейков пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Скептик

преди 4 години

Някои лукови глави не могат да проумеят че Пропорционалният подоходен данък е в полза на Труда - работници, специалисти, индивидуални предприемачи и е най-сораведлив. Като искате да изравнявате доходи ударете с прогресивен данък Капитал, Имоти, Лихви, Наеми, Земи. Тази приказка се знае от 200 години. Има ли някой, който да не е чел Котаракът в Чизми? Големите батковци "приватизират" мелницата, а на най-малкия оставят котарака. Да ама котаракът бил много умен.

26

Скептик

преди 4 години

Приказки на човек, който е работил само чиновник. Наистина различните бизнеси носят различни доходи. Затова в следвоенните общества е имало забранителен данък за имотната спекула. Промяната на предназначението на земеделски земи в рекреационни, туристически и луксозни богаташки комплекси източва икономиката, надува имотен балон и е отговорно за промяната на микро климата. Тябва да се въведе прогресивен данък имот, данък капитал, данък земя и данък лихва. Подоходен данък само пропорционале.

25

Анонимен

преди 4 години

Разслояването се намалява чрез данъчната система, прогресивен данък. Прогресивният данък служи за регулатор на доходите. Днес бедните плащат 2 милиарда лева на правителството, което да си ги харчи извънбюджетно и да ги дава на богатите си фирми от обръча. Днес няма необлагаем минимум. Либертарианецът Станишев въведе крайнодесния плосък десятък.На кой социалист ще му хрумне да въвежда плосък данък десятък???

fallback