Снимка: Bulgaria ON AIR

Нито един контролен орган не следи изцяло дейността на една водна пързалка или аквакомплекс. Регионалната здравна инспекция отговаря за качеството и чистотата на водата, Пожарната - за евакуационния план, а Българският червен кръст - за спасителите.

Кой обаче следи дали съоръжението може да се въведе в експлоатация и кой следи за неговото функциониране? От КЗП преди няколко седмици заявиха, че следят само за информационните табели.

Още по темата

"Много е важно да подчертаем, че КЗП следи за тази предварителна информация, но не е единственият контролен орган относно тези атракциони. Във връзка с тяхната техническа изправност нейният контролен орган е РДНСК", обясни Станислава Джеджева.

След запитване на Bulgaria ON AIR се оказа, че общинската администрация контролира експлоатацията и функционирането на съоръжението. Не е ясно обаче кога и как се правят проверките.

Румен Димитров е управител на плувен комплекс. Той е на мнение, че слабото звено във веригата са спасителите, а не размитата отговорност на институциите

Специалистите напомнят - в случай, че на водната пързалка има непълнолетни и пълнолетни отговорност носят и родителите. Важно е да се спазват и инструкциите при спускане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase