Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Ако страната ни не обръща внимание на науката, трудно ще върви напред. Това заявиха в студиото на Bulgaria ON AIR академиците Стефан Воденичаров и Атанас Атанасов. Те са категорични, че в България трябва да се инвестира повече в наука и иновации.

Според Воденичаров в България има достатъчно пари за наука, но проблемът е, че те се раздават на калпак, а не срещу постигнати резултати.

"За нас е важно България да просперира, а не кой с каква политическа принадлежност е. Единение с политически пристрастия не се получава. Без пари не се правят наука и иновации. Дването на калпак също не върши работа. Има пари за наука, но трябва да бъдат направени няколко национални приоритета и финансите да отиват там", каза той.

Неговият колега Атанас Атанасов го подкрепи и заяви, че страната ни не се възползва от природните дадености, които има.

"България има природни дадености, които малко други държави притежават. Трябва обаче да се възползваме от тях, а не да внасяме стоки от околните страни. Ние не искаме да бъдем свързвани с политически партии, а да работим за благото на България. Трябва също така да се инвестира в наука и иновации, за да може да върви държавата напред", обясни академик Атанасов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 27Де да бяха само мегаинститутите.В повечето звена на БАН ръководители на секции са децата на този и онзи професор, а когато няма достатъчен брой секции за всички, тогава за зетьовете се създават проблемни групи, та те да ги оглавят.

25

Анонимен

преди 4 години

Гледам, че коментиращите са напипали същината на БАН. Куцата "реформа" на БАН по времето на Воденичаров утвърди и циментира семейния модел - създадоха се мегаинститути за децата на БАН-ската номенклатура. Институтът на Воденичката също прилапа един морски институт, с който нямаше нищо общо като тематика - нерде металознание, нерде океанология?!

24

Анонимен

преди 4 години

То, ако се гледат заслугите, Воденичката и до гл.ас. нема да добута, камо ли до академик. Другият поне има видимост на учен, макар и тежък галеник на режима.

fallback