fallback

Африканската чума по свинете продължава да обхваща нови и нови територии. Вече беше регистриран и първи случай на африканска чума в Югозападна България след положителна проба от диво прасе в ловно стопанство "Искър".

"Свиневъдството ще бъде тежко ударено. Целият отрасъл ще пострада много. Примерно не по-малко от две години ще ни трябват да заздравим страната си по отношение на африканската чума", смята микробиологът Христо Найденски пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Според него човешкият фактор е в основата на разпространението на заразата. От една страна, в лицето на ловджии, които разпространяват месо по домовете, а от друга - глобалното движение и вноса на свинско от други държави.

Той посочи, че доказано кръвосмучещи оборни мухи могат да пренасят заразата и се твъри, че комарите също могат.

"Вирусът е адаптиран много добре към околната среда, има огромна прилепчивост към диви свине и е много вирулентен", обясни микробиологът в "България сутрин".

Найденски е на мнение, че първото нещо, което хората трябва да разберат е, че заболяването е много сериозно и всеки, който е решил да отглежда животни, трябва да го прави по правилата - всяко прасе да бъде регистрирано, за да може при неблагополучна ситуация да има адекватен отговор от държавата.

По думите му сегашната ситуация с нерегистрираните прасета създава правен казус, тъй като държавата обеща обезщетение, но стопаните реално не могат да докажат дали са отглеждали животни.

Според микробиолога мерките, които държавата предприема, са напълно адекватни.

Междувременно министърът на земеделието Десислава Танева забрани лова в районите с регистрирана епидемия на африканска чума по свинете. Остава обаче в сила обещаното възнаграждение от 150 лева при подаден сигнал за труп на диво прасе в инфектираните зони и 50 лева за отстрел на дива свиня извън тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

до к.22

преди 4 години

До разгневен: Слави не е русофил. А че ще бъде опозиция на управляващите е 100% сигурно. Ти да не си природно "разгневен"?

24

Дежа вю...

преди 4 години

Не две, а 4-5 години ще са необходими за възстановяване не предишното положение на отрасъла. А през това време търговците ще направят внос на свинско месо от Франция, Германия, Испания, Италия и прибалтийските държави.Така че тези собственици на едри свинеферми, които сега плюят по селяните, ще се наложи да се конкурират с външни вносители. Ситуацията е "дежа вю" - така по времето на Ванчо Костов , царя и Тройната коалиция ликвидирахме зеленчукопроизводството, овощните градини и изсекохме горите

23

Анонимен

преди 4 години

Без ядене останахме, но пък ще си имаме ф-16ки, за да нахраним хрантутниците сключили сделката...Пачките сега се взимат, авансово

fallback