Снимка: Булфото, архив

Специалисти асансьорни техници ще бъдат отново обучавани в училище наесен след 10-годишно прекъсване и липса на кандидат-гимназисти за тази специалност, съобщава "Монитор".

Бъдещите специалисти ще прекрачат прага на столичната Професионална гимназия по транспорт и електротехника "Хенри Форд" и ще трябва да помогнат с липсата на кадри в тази специалност в последните години.

В паралелката "Електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника" вече са записани 10 деца, обясни директорът на гимназията инж. Таньо Стойчев. Желаещите обаче са достатъчни за реализирането на дуалната паралелка, тъй като тя е защитена и може да стартира с 9 ученици.

Освен това надеждата на директора е, че броят на мераклиите за специалността може да се увеличи, защото записването ще продължи до 10 септември.

До 2 години в училището ще бъде изграден и център за обучение с учебен асансьор, на който бъдещите специалисти ще се упражняват. За специалните предмети, които почват от втория срок на 10-и клас, пък е изградена лаборатория по силова електротехника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase