Снимка: Булфото

С алтернативни къщички ще бъдат заменени виетнамските общежития в район "Красна поляна". Старите сгради трябва да бъдат разрушени до  2021-2022 година, това каза в студиото на Bulgaria ON AIR кметът на района Иван Чакъров.

Той обясни, че се чака одобрение за строеж на алтернативните къщички, а новите социални жилища ще са само на ток.

"Ограничаваме настаняването на роми с жителство още от предните години", каза Чакъров.

По думите му преди време са били констатирани случаи с по 480 души, регистрирани на един адрес. Това обаче вече е решено като проблем.

"Целта на политиката ни е интеграцията на ромите,  трябва да ползваме потенциала на младите роми, защото нямаме работна ръка. Трябва да използваме и, че те искат живеят по-добре", подчерта събеседникът.

Чакъров обясни, че учителите в Красна поляна работят много активно с децата там, без да се притесняват да се придвижват в квартала. Следи се посещаемостта в яслените групи и детските градини, а санираните училища имат европейски облик, стана ясно от думите му.

"Основното предизвикателство и заслуга е, че съумяхме да направим така, че роми и българи да живеят заедно. Изградихме полицейски участък на място, но не сме ли екип с институциите, няма как да се случат нещата", допълни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase