Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Колко време ще отнеме процедурата по ликвидация и обезщетения от фалиралия кипърски застраховател "Олимпик" не е ясно към днешна дата.

Още по темата
КФН е поискала от кипърския надзорен орган информация по процеса на ликвидация на застрахователната компания.

Копие на официалното писмо е изпратено още до Министерството на финансите на Република Кипър и до българския посланик там.

В писмото се иска и информация за подробностите, които могат да са от полза за засегнатите по този казус в България.

Какво да направят потребителите/кредиторите в България?

В случай, че вземането на кредитора вече е било предявено към "Застрахователна компания Олимпик - клон България" или към "Olympic Insurance Co. Ltd", Република Кипър, не е необходимо да се предприемат допълнителни действия. Нужно е да се изчака за индивидуалната и писмена обратна връзка от назначените ликвидатори по предявеното вземане.

В случай, че вземането на кредитора още не е предявено, то трябва да бъде предявено към масата на несъстоятелността на "Olympic Insurance Co. Ltd". Предстои ликвидаторите да дадат указанията как това може да се случи. Следва именно те да оповестят и реда за предявяване на вземанията, както и да укажат на заинтересованите какви действия да предприемат в тази връзка.

Какво предстои в процеса на ликвидация?

Конкретен срок за удовлетворяване на вземанията не може да бъде поставен към днешна дата, тъй като той зависи изцяло от действията на ликвидаторите и е напълно в техните правомощия.

Назначените ликвидатори на "Olympic Insurance Co. Ltd", досегашният неин временен ликвидатор Павлос Накузи, както и официален представител на Република Кипър, следва да уточнят активите на застрахователя и тяхната достатъчност, да установят предявените вземания на кредиторите, да преценят тяхната основателност и да определят размера им.

Едва след като са приключени всички процедури в производството по ликвидация, в съответствие с приложимото право на Република Кипър, да пристъпят към удовлетворяване на кредиторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase