Снимка: БТА

Повече от 7 тона битови отпадъци са събрани в 300 чувала и изнесени от уикенда, където на Историческата поляна и околността й на връх Бузлуджа, се състоя събора на левицата. Това съобщиха от община Казанлък, пише "Монитор".

Уборката е била направена от 12 служители на общинското предприятие "Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата". Част от боклука е бил събран извън 12-те еднокубикови контейнери тип "Бобър", разположени на място в съответствие с подписан договор между администрацията и местното ръководство на БСП.

Още по темата

"Според сключения договор с политическата партия, Общината изпълни ангажимента да окоси и да изчисти мястото. Още в съботния следобед, след прибирането на търговските сергии, дейностите по събиране на боклука започнаха и завършиха преди час в неделя", се казва в прессъобщение до медиите.

От БСП-Казанлък припомниха, че са платили авансово 6 300 лв за описаните дейности, почистването е трябвало да стартира веднага след приключването на събора и изтеглянето на транспортните средства от поляната и паркингите. Активисти на левицата пресметнаха , че при 40 000 души  и 7 т боклук се падало средно под 150  грама на участник, колкото тежали пластмасова тарелка и книжна салфетка.

Редовни търговци в бузлуджанската проява пък допълват, че в събота са продали над 60 000 кебапчета, пържоли и кюфтета, за по 1,5-2,00 лв бройката.Отделно били сладоледените изкушения, магнитчетата, знаменцата и сувенирите. Направеният оборот надхвърлял двумесечните сборове в пет средни по големина общини.

Близо 400 полицаи и жандармеристи от Стара Загора, Кърджали, Сливен, Хасково  и Пловдив се грижеха за реда край Историческата поляна извън осигурената от Позитано 20 частна охрана. За събора на Бузлуджа са били монтирани над 150 химически тоалетни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase