Снимка: Булфото

След месеци ще е ясно какви данни са разкрити при хакването на НАП, призна говорителят на агенцията Росен Бъчваров пред БНТ.

Той обясни, че услугата, която в момента приходната в момента предлага, е междинна стъпка, преди предоставянето на същинската информация. Това е първият отговор – има ли изтекли данни - да или не.

Още по темата
Причината за това е, че в момента около 70 млн. записа се сравняват един по един. Този процес се оказва много сложен. Какво точно е разкрито, дали ЕГН, данъчна декларация или нещо друго, ще бъде ясно след няколко месеца, обясни Бъчваров.

Той посъветва и хората какво могат да направят на този етап, за да се защитят.

"Има две-три прости стъпки. Първата е да се сменят всички пароли на електронни пощи, както и персоналния код в НАП. Няма необходимост да се сменят лични карти. Няма пряка и непосредствена заплаха за имуществото на хората. В базите данни на НАП няма пълна информация, а само частична - тоест в НАП няма пълното ни ЕГН", обясни той.

Бъчваров посочи, че почти всеки, който е подавал данъчна декларация през последните години, е в кръга на тези засегнатите хора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase