Снимка: Pixabay

От началото на сезона здравните власти във Варна регистрират средно между 35 и 40 случая на чревни инфекции за седмица.

Най-често до хранителни натравяния се стига заради лоша хигиена и неправилно съхранение на продуктите, с които се приготвя храната край плажа.

На места храните и сосовете се оставят на припек, а не се прибират в хладилници.

"Имаме сосове, които са изразходват в рамките на часове. Просто няма време да се развалят. В съдържанието им пише, че няма яйца и няма какво да се развали всъщност", обяснява търговецът на дюнери Людмил Христов пред Нова тв.

По думите му досега не е имало оплаквания от клиенти.

Месото се пече на високи градуси, а проверките на контролните органи били чести.

В Морската градина във Варна колбасите за хотдозите са на открито, както и част от заготовките. Повечето от продуктите обаче са подредени по правилата – разделно и при хладилни условия.

Д-р Костадинка Маринова от Агенцията по храните във Варна заяви, че до момента при проверки, извършени от тях, не са установени сериозни нарушения.

"По принцип всички храни трябва да бъдат защитени, покрити и да се съхраняват при условия, които да осигурят безопасността им. Ако е в пиков час от деня, когато се приготвят непрекъснато сандвичи за известно време е допустимо сосовете да бъдат  на открито и да се държат хранителните продукти на открито. По принцип сосове и майонези трябва да се съхраняват в хладилници", каза д-р Маринова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase