Снимка: Ройтерс, архив

Расте броят на работещите, които не искат да бъдат назначени на трудови договори, според КНСБ.

Представители на различни отрасли от синдикатите и други институции участват в кампанията на синдиката "Сивото убива", чиято цел е да се ограничи недекларираната заетост и сивата икономика.

Според Тодор Капитанов, национален секретар на КНСБ, не само работодателите, но и работниците отказват договор заради множеството бързи кредити, които са взели.

От КНСБ са разработили мобилно приложение за подаване на сигнали в случаите, когато правата на работещите са нарушени. Приложението е в сила от един месец и до момента е било инсталирано от над 400 потребители, а подадените сигнали са 30, отбеляза Даниела Алексиева от КНСБ във Велико Търново.

По един от казусите, който е в Дупница, има вече подготвено предписание от Инспекцията по труда, посочи тя, цитирана от БТА. В приложението могат да бъдат публикувани и положителни отзиви за коректни работодатели, а една от целите е в края на годината да бъде изготвен регистър с коректните и некоректни работодатели.

Чрез програмата "Моето първо работно място", експерти представят пред ученици и студенти колко е важно да бъдат устроени на работа с трудов договор и какви са загубите им, ако работят в "сивия сектор" по отношение на обезщетенията им и размера на пенсиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase