Снимка: Архив, Булфото
fallback

Паметникът на Бузлуджа ще получи безвъзмездно финансиране в размер на 185 хил. долара от американската фондация Getty. Предстои да бъде изготвен план за неговата консервация.
Oще по темата
От 2014 година насам финансова подкрепа от американската фондация са получили 64 проекта от цял свят, между които Операта в Сидни, сградата на общината в Бостън и много други значими обекти.

"Идеята е да се направи обследване на паметника, негова моментна снимка", каза в "България сутрин" Васил Христов от Фондация "Проект Бузлуджа“.

Той подчерта, че българският обект е натоварен с много политическа символика, а проектът се осъществява в партньорство с няколко организации. Всички дейности по реализирането се случват в партньорство с областната управа на Стара Загора.

"Ще се определи състоянието му – всичко, което е било и какво е налично сега", подчерта Христов пред Bulgaria ON AIR."Изучването на паметника в учебните часове е задължително, той е символ на полярност в историята ни", посочи още събеседникът.

Според изследване 94% от запитаните казват, че биха плащали такса, за да разгледат монумента.

"След една години резултатите от направеното ще са публично достояние и ще може да бъдат ползвани за други проекти, касаещи монумента", обясни още той.

Ще бъде изследвано състоянието на носещата конструкция, за да се изчисли доколко тя може да бъде запазена и как трябва да бъде укрепена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

преди 4 години

Хора, много сте из4аткали на тема политика 4естно.... това преди вси4ко е произведение на изкуството - монумент оставил спомен за опреден период, било то добър, лош, 4ерен, 4ервен и про4ие... Аре да погледнем малко безпристрастно без да пре4упваме през призмата на Боико, Троико, Станишев, 4ервени бели и зелени и да видим 4е това е един монумент, където са вложени труд, талант и не4ия пот, и които ще е срам да оставим да се разруши...

56

Анонимен

преди 4 години

Комунизма ги изучи,ползваха привилегии,а накрая се из-с-раха на метеното,Бог да ви съди до,100-но коляно,амин

55

предатели

преди 4 години

Защо съборихте,Мавзолея,Иван Костов и сие,трябва да бъдат съдени за унищожение на нащионална култура

fallback