Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Народното събрание отхвърли на първо четене предложението на БСП за увеличение на еднократната помощ при раждане на второ и трето дете на 5600 лв. и разширяване на еднократна помощ за учениците до четвърти клас.

"Обвиниха ни, че предлагаме "политика на парче". Това категорично не е вярно. Още в началото на политическия сезон представихме цялостни пакети от закони. Тази седмица разгледахме част от тях, предстои да видим какво ще се случи с останалите", коментира в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от БСП Виолета Желева.

Тя подчерта, че проблемът с демографската криза в страната ни е голям. Затова трябвало да се вземат спешни мерки за насърчаване на раждаемостта и стимулиране на отговорното родителство.

"41% от децата в България живеят в риск от бедност. Увеличава се и броят на работещите бедни. Голяма част от анализите и на управляващите сочат, че проблемът е социално-икономически. Много от родителите нямат финансова възможност да закупуват учебници и помагала, да плащат таксите за детски градини", допълни още Виолета Желева.

Пред Bulgaria ON AIR тя бе категорична, че въпросът за социалните помощи ще бъде повдигнат отново, защото когато става въпрос за децата в родината ни, по един или друг начин е задължително да се стигне до консенсус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Реалист

преди 4 години

Трябва да се премине от сегашната политика "държава дава", към политика "държавата не взима". Това означава, че трябва да се намалят задължителните тежести - данъци и осигуровки за работещите с деца. Време е и държавата да определи кои са вече малцинство в България и да премине към поощрение на новото малцинство - българите, а не да поощрява предишното малцинство, което вече е мнозинство.

18

Реалист

преди 4 години

Принципно БСП са донякъде прави, че проблемът с демографската криза е голям. Грешката им е, че това не е демографска криза, а демографска катастрофа, която започна през 1990 година. Грешка е и продължаването на досегашната политика - да дадем на най-бедните дето и без това имат много деца и да не дадем на тези, които не са от най-бедните. но не искат да имат деца, защото нямат достатъчно средства за тях.

17

Идея

преди 4 години

Тази мярка има смисъл! Само че в друг вид. Примерно:1. Детски и помощи само на родители, навършили 18год и 9 мес.2. Еднократна помощ за второ и трето дете, равна или пропорционална на внесените от родителите през последните две години осигуровки,3. Примерно 40% намаление на ДОД за следващите две години за всяко дете. Така, ще се стимулират работещите и можещите и ще се елиминират тези, които правят само деца от 13 год. възраст без един ден трудов стаж и смучат системата.

fallback