Снимка: Булфото, архив
fallback

България може да е на последно място по доходи в ЕС, но пък заема престижното 20-то място в света по ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на миналата година. Това сочат данни на консултантска компания за недвижими имоти, цитирани от "Труд".

Ръстът на цените на жилищата у нас е 6,3% в периода октомври-декември 2018 г. и 0,8% спрямо предходното тримесечие. Все пак трябва да се отбележи, че поскъпването на имотите се забавя в сравнение с третото тримесечие, когато страната ни беше на 14-о място в класацията с повишение на цените от 7,5% на годишна база и 2,8% на тримесечна.

Дългогодишният лидер Хонконг пада от първо на 22-то място в класацията, като средните цени са отбелязали годишен спад от 6,2% в последните три месеца на 2018 г. Това основно се дължи на сериозните колебания на фондовия пазар, засилването на местната валутата и търговския спор между САЩ и Китай.

На върха в класацията излиза Словения с годишен ръст на цените на жилищата от 15,1% през четвъртото тримесечие и 1,9% спрямо периода юни-септември. Ниските лихви по ипотечните кредити помагат на жилищния пазар в страната, като по данни на Словенската статистическа служба обемът от продажби почти се е удвоил.

Само четири страни са отбелязали двуцифрен ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие, като след Словения се нареждат Малта (+11,8%), континенталната част на Китай (+10,7%) и Унгария (+10,4%). В първата десетка попадат още Мексико (+9,9%), Турция (+9,7%), Чехия (+8,7%), Латвия (+8,6%), Холандия (+8,4%) и Сингапур (+8,3%).

Само осем от 56-те пазара са регистрирали спад на цените през 2018 г., като половината от тях са в Европа. Това са Швейцария (-0,1%), Италия (-0,8%), Швеция (-1,5%) и Финландия (-2,9%).

Многофамилните жилищни сгради в градове с ръст на населението ще останат във фокуса на вниманието на инвеститорите през тази година. В Холандия, например, експертите очакват общият обем на инвестициите в жилищни имоти да достигне равнището на инвестициите в офиси. Интересът на инвеститорите ще бъде насочен все повече и към алтернативни сектори като центрове за данни и домове за възрастни хора в търсене на дългосрочна печалба.

Гръцкият имотен пазар излиза от близо 10-годишния си период на затишие. Цените на жилищата при южните ни съседи са се повишили с 1,5% през 2018 г. спрямо 2017 г., когато беше отбелязан годишен спад от 1%. Имотни експерти казват, че вложенията на чуждестранни граждани и инвеститори със средни размери на гръцкия жилищен пазар са достигнали пик през 2018 г., като вниманието е било съсредоточено върху апартаменти в центъра на Атина и луксозни ваканционни имоти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Анонимен

преди 4 години

Факт - жилищата в БГ са масово пустеещи. 2 милиона души напуснаха държавата. Тъмните съграждани, пенсионерите и хората които печелят по 1000 лева на месец, няма да тръгнат да купуват жилища. Има един малък бутиков пазар на балъци българи от чужбина които да си купят жилище защото друга форма на инвестиция не познават и на програмисти които са сред малкото които могат да си позволят жилища. Това е. При такова ниско търсене пазарът е обречен на това цените да падат надолу.

46

Анонимен

преди 4 години

Като гледам колко много платени обяви има във фейсбук мога да прогнозирам колко близко е спукването на балона.Повечето обяви гласят.... разпродаден на 50 процента побързайте и тн. А ако е разпродаден чак толкова блока що пускаш платени обяви във фейса да го питаш...?

45

Анонимен

преди 4 години

Е нали заплатите тука бяха европейски, даже над европейските?!? Сега пък - ниски.... Сигурни ли сте, че сте координирали статийката с Баце?

fallback