Кадър: bTV
fallback

Хакери съобщиха в имейл, адресиран до редакциите на няколко български медии, за безпрецедентния теч на лични данни. Атаката е била върху базата данни на НАП, а цяла нощ НАП, ДАНС и МВР проверяват дали информацията отговаря на истината.

Заплашен ли е обикновеният човек?

Oще по темата
Ние сме в ситуация на един IT Чернобил, заяви експертът по киберсигурност Ясен Танев пред bTV.

Файловете са истински и са огромни, в тях има информация – ЕГН-та, имена, вноски, заеми, обяви Танев. Той лично е открил и себе си в този масив. Има данни за съдии и прокурори.

"Много е важно, когато стане такъв инцидент, държавата да ни предостави информация. Не трябва да губим вяра, че държавата може да пази данните ни", коментира експертът.

Той призова държавните институции да излязат с ясна информация за това какво се е случило, също да работят с експертите по киберсигурност от частния сектор.

Базата данни е толкова голяма, че ще бъде изследвана с месеци, а обикновеният човек е заплашен от тази дигитална радиация, защото може да бъдете профилиран, каза още Танев.

Според него е малко вероятно тази хакерска атака да е дело на вътрешен човек, категоричен е, че тя е добре планирана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

сминдух енд чесън

преди 4 години

Притесненията са излишни.Подобни намеси обикновено са с цел прикриване ,а не разкриване.

72

Анонимен

преди 4 години

Интересно как се е открил в откраднатата информация? Публикувана ли е някъде...

71

Анонимен

преди 4 години

Добре де, Танев (между другото сме стари приятели, с него сме си играли пред блока) защо държавата не се възползва от умове като теб, да не се случват такива неща, ами ви ползва само за това да се констатира постфактум.

fallback