Снимка: Reuters
fallback

Бум на заболели от варицела има в столицата София и във Варна от началото на юли, съобщава „Монитор“.

Само за първата седмица от летния месец в София има 110 случая на болни от шарката, а във Варна те са 43. В Пловдив са 40, а във Враца има 30 регистрирани заболели.

Въвеждат ваксина за варицела от 2021 г

Експерти напомнят, че варицелата е едно от най-честите инфекциозни вирусни заболявания в детска възраст. В редица случаи ненавременното лечение води до сериозни усложнения за здравето.

Хората от всички възрасти и от двата пола са засегнати с еднаква честота. Вирусът циркулира редовно в обществото, но като цяло е по-характерен за студените месеци през годината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Норге

преди 4 години

Ваксина срещу варицела има и в Бг. Има място, където я поставят. Прави се два пъти през месец и струва 150 лева на инжекция. В Гърция цената е около 50 Евро. Аз съм на 42 години и не бях карал варицела, когато детето я донесе. Спаси ме един сирийски лекар, благодарение на който изкарах варицелата дори без обрив. Ще съм благодарен на рози човек до края на дните си!

7

Анна

преди 4 години

За варицела все още няма ваксина в България, коментарът ми е именно за нея. Който иска да се ваксинира срещу варицела трябва да отиде в Гърция. Ваксината ще е тук през 2021, поне според епидемиолозите, които са говорили по темата. Крайно време е и българчетата да се ваксинират масово срещу тази шарка, вместо всяка година да избухват епидемии по градини и училища.

6

До Анна

преди 4 години

Много сте неинформирана, детски лекар нямат ли децата ви ? Има ваксини против шарка в България, и са задължителни. Щяла да ходи в чужбина за ваккина против шарка, мале мале прости хора....

fallback