Снимки: Pixabay
fallback

Изготвянето на диети вече ще се извършва само от лекари. Това е заложено в поправка в Закона за здравето, която Министерството на здравеопазването внесе за обществено обсъждане.

Диетите са регламентирани в нормативната уредба като “неконвенционални методи за благоприятно въздействие”. За да се избегнат рискове за здравето, вече само лица с професионална квалификация “лекар” ще могат да правят диетотерапия. Фитнес инструктори, лечители, хомеопати и лица със средно образование няма да имат право на това.

В мотивите към поправката в закона се посочва, че “прилагането на “диетика” от неспециалисти крие рискове за здравето на пациентите”.

Диетотерапия се практикува от висококвалифицирани лекари-специалисти, които са преминали продължителна подготовка в рамките на обучението за придобиване на посочената медицинска специалност, се посочва още в мотивите.

В момента е в сила наредба, която дава възможност на лица, които имат диплома за средно образование и свидетелство за успешно проведено обучение не по-малко от 4 семестъра във висше медицинско училище, да прилагат диети, пише "Труд"

С направените изменения обаче се предлага и този текст да отпадне от Закона за здравето. В събота министерството публикува предложения за поправки и допълнения на общо 15 закона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Стига лицемерие

преди 4 години

Каква загриженост за здравето ни, направо ми се къса сърцето.Когато си болен ходиш при личния лекар като при "гара разпределителна" да ти дава направление, а с това направление така и не знаеш при кой да отидеш, едно лутане от болница в болница. На кого му пука какво ядеш. Явно някой се е загрижил да не спечели средства друг, не за здравето на хората.

11

Анонимен

преди 4 години

Лекари ми съсипаха стомаха при обострен и с години наличен гастрит, като ми изписваха само сиропи, без да ме консултират да променя хранителния си режим. Трябваше и сливиците да си оперирам, постоянно бяха гнойни.Взех се в ръце, направих си гладолечение по Лидия Ковачева, захраних се полека и си реших за 10 дни проблеми, които влачех с години и за което безплатно лечение ни един лекар не ми съобщи преди това.Толкоз за лекарите и здравната им хранителна култура. Добре че има литература.

10

Анонимен

преди 4 години

"Абе, яж, каквото ти се яде!" - съвет от лекар при здравословен проблем, след като попитах дали не трябва да променя нещо в хранителния си режим. По-късно разбрах, че състоянието може ми да се коригира предимно и най-вече с хранителен режим. Но лекарчето предпочита химията, все пак индустрията трябва да върви. Касапите в бели престилки след време сигурно ще издават рецепти за цигари и алкохол. Не се наядоха . Много долна ***.

fallback