Снимка: Булфото, архив

Света великомъченица Кириакия е родена през 3 век в Малоазийския град Никомидия. Oт малка родителите ѝ я запознали с истините на Христовото благовестие и тя от рано се посветила на служене на Бога, като водила целомъдрен и благочестив живот.

Когато император Диоклетиан отново подхванал гоненията против християните, опитвайки се с мъчения и заплахи да накарат християните да се отричат от Христа и да правят приношения на идолите, пострадали родителите на светата и тя самата.

Затваряли я, мъчили я, горили я, но поддържана от Божията благодат, мъченицата чудодейно се изправяла всеки път.
Накрая я осъдили на посичане с меч. Преди палачът да изпълни наказанието, светата великомъченица с Божието име на уста коленичила и за всеобщо удивление отдала Богу дух. Това станало на 7 юли 289 година.

В началото на Второто българско царство (1185-1422) светите мощи на великомъченица Кириакия били донесени във Велико Търново. Св. Евтимий Търновски описал нейния живот и страдания, превеждайки от гръцки на старобългарски името ѝ света Неделя.

Днес имен празнуват Неделя, Нешка, Недка, Нели, Деляна, Дела, Делина, Делица, Неделчо, Недко, Недялко, Нейко, Ненко, Нейчо, Нено, Дельо, Делян, Делчо

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase