Снимка: БулФото
fallback

В края на миналата седмица стана ясно, че руското министерство на отбраната е подготвило законопроект, който предвижда наказателна отговорност за унищожаване или повреждане на паметници на руски военни, включително и в чужбина. В момента проектът е във фаза обществено обсъждане.

Може ли предложението да засегне активисти в България и какви са последствията?

Обхватът на допълнението към член 243 от Наказателния кодекс на Руската федерация е такъв, че той позволява преследването на извършителите на такива действия не само срещу паметници на Червената армия, а и на такива от Руско-турската война, например. Всичко, което е определено от властите като монумент на войсковата слава.

Ако нарушител е хванат в пределите на Русия го очакват глоби до 3 млн. рубли или около 42 000 евро, присъди до 4 години принудителен труд или лишаване от свобода за същия срок.

За чуждестранни граждани обаче министерството предлага да се забрани достъпът до страната на всички, които са били съпричастни към унищожаване, повреждане или оскверняване на паметници.

Предлага се да се блокират и активите на такива лица в Русия и да им се забрани да извършват каквито и да било сделки със собственост и инвестиции.

България е една от държавите, чиито граждани може да бъдат засегнати, ако новият закон влезе в сила - паметниците на руската войска са из цялата страна.

Марта Георгиева - общински председател на ДСБ, разказа пред Нова, че през 2014 година е прекарала няколко часа в ареста заедно с трима свои приятели, защото изписват върху паметника на Съветската армия в София думата "окупатори".

"Не може в центъра на столицата ни да възхваляваме този, който ни е унизил националното достойнство. И естествено, един човек като родолюбец дори би следвало да каже: "Чакайте хора, вие сте окупатори", каза Марта Георгиева.

Не такова обаче е мнението на друга част от обществото, според които историята трябва да се пази и уважава.

"Tова във всяка цивилизована държава се нарича вандалски акт. Паметници има във Виена, Берлин и те трябва да се пазят, така че фашизмът никога повече да не се възроди", каза председателят на форум "България - Русия" Светлана Шаренкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

686

Анонимен

преди 4 години

До АнонименДа, българите НЕ сме нито русофили, нито русофоби, нито фракнофоби, нито франкофили. Българите не мразим другите народи и държави, но обичаме и искаме да обичаме нашата собствена страна - България и българското. А относно последният руски цар ,както и френския крал и кралицата - със сигурност НЕ са били лоши хора и лоши управляващи, но пуста съдба, защо се случват такива нещастия. Много е тъжна и нелека тази тема.Едно е сигурно - голяма е мъката и страданието човешко на тази земя

685

Анонимен

преди 4 години

До: 735Ами аз не съм казал, че Мария Антоанета е изричала точно тези думи. Аз само казах, че по всяка вероятност тя е яла пасти (с пълна уста не се говори) или нещо подобно.Мисълта ми е, че както Луи 16-ти не е бил особено почитан крал, така и много руски царе не са били на почит, дори възвеличавания Петър I, който е въвел малко европейски порядки в иначе азиатската руска държава.А последният руски цар е бил екзекутиран подобно на френския си колега.Тук не сме русофили или франкофони нали?

684

човек

преди 4 години

До: "хм" (номер 732)Ами, след кратко проучване установих например, че "Конят", или паметникът на Цар Освободител пред Народното Събрание е издигнат с български средства, като първата вноска дава лично княз Фердинанд.Руски паметник, близо до института Пирогов обаче, е построен със средства събрани от руския народ, и е първият руски паметник построен в България след Освобождението.За други не съм проверявал, но явно истината може да бъде различна.

fallback