Снимка: БулФото
fallback

Липсвата на закон за частния фалит оформя два потока - към сивия сектор и към Терминал 2. Това каза омбудсманът Мая Манолова, съобщава 24 часа. Тя бе домакин на дискусия, посветена на проекта на закон за гражданската несъстоятелност.

Манолова припомни, че страната ни е единствената държава в Европейския съюз, която няма законодателна уредба за несъстоятелност на физическите лица.

Oще по темата

Темата за вечния длъжник остава болезнена, посочи Манолова и за да поясни, че трябва да се търси баланс, посочи, че все пак е важно кредиторите да удоволетворят своите вземания, а държавата да предпази гражданите.

По данни на Манолова, през 2017 година задълженията са 4,7 милиарда евро, като само потребителските са около 400 милиона евро. Така над 12 на сто от всички заеми попадат в графата лоши кредити. Това е три пъти повече от средното за Европа.

От друга страна състоянието на законодателството дава превес на монополистите и ощетява откъм права гражданите, посочи Манолова.

Проектът предвижда, законът за частния фалит да подкрепи хората, които са изпаднали във временна невъзможност да плащат заемите си, като се предлага бърза процедура пред съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

Анонимен

преди 4 години

Браво на Мая. Но има Един Човек, на който приятелката му е банкерка. Та затова нема как да стане. Иначе е справедливо. Банка, фирма, може да фалира и да завлече хората, пример КТБ. А хора не могат. Примерна взел си кредит, купил си машини, и мине Бойко, затвори улицата или бутне магазина. И човека на улицата, няма пари, а хиените вият. И почват заплахи и др. Та държавата е няма. Защищава само банките и лих....варите.

63

Анонимен

преди 4 години

Айде и тая почна да насочва пътепотока. А не ли е по добре да не вземаш кредити, за щяло и нещяло. Вместо закон за фалита да се порежат по закон фирмите за бързи кредити, генериращи огромни печалби с тежко лихварство. Така щото, и тука да е гот да се живее смислено.Пък после който иска да хваща накъдето сърце го тегли.

62

ПроСоТо

преди 4 години

рядко обръщам внимание на изявите на г-жа Манолова,и това е добре,защото аз ."по принцип" "ръчкам" дефектните,но виждам,че е доста интелигентна дама....Дано да успее да надскочи войнстващата простотия,която със сигурност ще се нахвърли върху нея ,ако реши да "тегли шута" на претъпата даскалка по руски език..

fallback