Снимка: Булфото

Всички любители на планината да избягват да предприемат преходи, особено във високите части, поради нестабилните метеорологични условия в страната ни през последните дни, предупреждават от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК.

От службата препоръчват туристите да следят прогнозата за времето и да се съобразяват с нея при излизане в планината, да са добре екипирани, да спазват предварително уточнения маршрут и винаги да носят в себе си заредени мобилни телефони.

От ПСС публикуваха и съвети за поведение при движение по време на гръмотевична буря в планината и по откритите места. Ето ги и тях:

Избягвайте движение по била и ръбове, особено ако те са остри; пресичането на големи открити пространства също увеличава риска;

Не преминавайте през върхове или изолирани височини, дръжте се на разстояние от изолирани дървета, големи метални предмети, далекопроводи, реки и водни басейни;

Ако се намирате на било - напуснете го по най-бързия начин, като не пренебрегвате сигурността на придвижване;

Движете се на дистанция един от друг (няколко метра), а не в пакет.

Ако прецените, че е по-добре да изчакате края на бурята:

Спрете на сравнително безопасно място (не на било или друга изпъкнала форма на релефа);

Избягвайте единични дървета, постройки, необезопасени с гръмоотвод, извори или водни басейни;

Запазете дистанция от скалата при търсене на подслон;

Оставете поне на десетина метра от вас по-големите метални предмети;

Застанете в седнало положение (върху раницата или друга изолираща подложка) със събрани стъпала, коленете обхванати с ръце.

Коментари Напиши коментар

6

Спасител на планин--

преди 1 година

ски спасители и водачи ! Първо ако сте на планинско било и ви налети буря облаците се спускат и ако се разделите по на 5-10 метра и вървите ще се изпозагубите и е възможно да изпопадате от разни отвеси ако се спуснете от билото най вероятно е да попаднете на сухо дере което след малко ще ви ликвидира , в гората също е пълно с дерета които ще са реки а има и грамадни падащи дървета, джиесема трябва да е зареден ,но ако бурята е гръмотевична трябва да е в раницата с всички железа Далеч от теб .

5

Анонимен

преди 1 година

Ей така като почнете да ми казвате ко да прая много мразим.

4

a

преди 1 година

До ИвановE..си и градивният коментар!