През последните години абортите в България са се увеличили драстично, а според Световната здравна организация страната ни заема първо място по този показател.

На въпроса каква е причината българката да прекъсва бременността си, без да има медицински причини за това, отговориха акушер-гинекологът д-р Емил Филипов и Диляна Николова от Сдружение "Избор за живот".

"В момента имаме под 60 хиляди раждания годишно, при 26 хиляди аборта. Имаме падане на абортите с 5 пъти, а на ражданията - с два пъти. При това падане на ражданията, релативно изпъква това, което се случва с абортите", поясни д-р Филипов.

По думите на Диляна Николова най-честата причина за прекъсване на бременността в България е финансовата. Тя посочи, че само 3% от тези аборти са по медицински причини, изнасилване и др.

Според акушер-гинекологът принизяването на образованието и липсата на добра информираност сред младите хора са сред водещите причини за желанието за аборт.

"Проблемите са много големи след един аборт. Проблемите са не само възпалителни, но и ендокринни. Близо една трета от тези жени ще имат някакви проблеми, които може да рефлектират, когато решат да раждат", посочи д-р Филипов пред Bulgaria ON AIR.

Според Диляна Николова много от жените не биха направили аборт, ако знаеха последствията и имаха информираност за това какво се случва в утробата по време на забременяването.

"Нашето сдружение вече пета година праща открито писмо и до Министерството на образованието, и до Министерството на образованието и науката с предложение да има възможност абортът да не се случва веднага, а да се даде гратисен период, през който жената да бъде консултирана със специалист за рисковете", обясни още тя.

По темата за забраната на абортите и двамата гости в студиото на "България сутрин" се обединиха около мнението, че нашето общество не е готово за тази стъпка и това би увеличило абортите на черно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase