fallback

Млади моми от разложкото село Баня събраха билки и преминаха под сплетен венец от черница за здраве. Ритуалът е част от подготовката за празника Еньовден, който е утре.

Според народните вярвания набраните билки рано сутринта, преди изгрев слънце на Еньовден, имат най-голяма лечебна сила.

Много от поверията и обичаите на днешния ден са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. Вярва се, че сутринта на празника, който види изгряващото слънце, ще бъде здрав през годината.

Еньовските билки и венци се окачват на различни места в дома и през годината се използват за лек. Докато билките, които се берат на Гергьовден се използват за лекуване на добитъка, то еньовденските билки са за хората.

С тях се лекуват бездетни жени, прогонват се зли духове, правят се магии за любов и омраза, разказва в свой репортаж телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Victimized

преди 4 години

"На Еньовден Православната Църква почита и празнува с благоговение Празника Рождество на свети Йоан Предтеча и Кръстител Господен"Еньов ден се празнува лятното слънцестоене, празника е пред-християнски, църквата е препознала доста такива стари празници, когато е асимилирала не-християните в късната античност и ранното средновековие.

5

Бит и естетика

преди 4 години

Момите едно време ставали рано, отивали на закътана поляна, пеели ритуални песни и се въргаляли голи росната трева за бъдеща плодовитост. А селските ергени ако не ги мързи се скривали в храстите и снимали с телефоните!!!

4

Анонимен

преди 4 години

На Еньовден Православната Църква почита и празнува с благоговение Празника Рождество на свети Йоан Предтеча и Кръстител Господен - Истинската дата на този Свят Християнски Празник е на 7 юли , а не 24 юни.

fallback