Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

За най-големите случаи на разкрити и осъдени за шпионаж хора по време на социализма разказа във втората част на предаването "Операция: История" проф. Бончо Асенов.

Особен акцент е поставен върху случая с Иван-Асен Георгиев, човек от висшата номенклатура на БКП, основател на БОНС и първи секретар на МВР след 9 септември, който обаче работи за американските служби.

"Той е бил космополит. Явно е бил неудовлетворен от кариерата си, искал е да бъде предложен за генерален секретар на ООН. Имало е и материален момент - американците са му дали $200 000", разказа Асенов пред Bulgaria ON AIR.

Георгиев е вербуван през 1956 година, когато тръгва за Америка, за да поеме българското представителство на ООН.

Груба грешка на офицера от ЦРУ, който работи под прикритието на консулството в България, е причина Иван-Асен Георгиев да бъде разкрит. "Той пуска писмо до Георгиев в Централната поща в София. При секретните обиски в дома на българина откриват цифрови кодове. Той е давал на американците предимно политическа информация", разказа Асенов.

Американците много високо оценяват геополитическия му анализ, който прави за отношенията между Русия и Китай.

Гостът коментира и темата "Чернобил". Според него голямата вина на руснаците е, че скриват информация за аварията. "При нас също имаше ослушване, а дечицата и хората излязоха на манифестация на 1 май", припомни той.

След няколко дни, когато западната преса вдигна шум, се разбра за какво става въпрос.

Според него дори руснаците по това време не са знаели какво реално е станало там. "Имаше тайнственост, прикриване, да не се дава гласност на всичко негативно, което ставаше в СССР и това е голямата им грешка", смята Асенов.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 4 години

Не знам причината за промяната на фасадата на "историка", но съжалявам, че нямам участие!

27

Операция история

преди 4 години

Темата днес е битката при Клокотница. И Захари Стоянов за лошата Русия...И малко за Русия- агресор.Утре - Въстанието на Асен и Петър.И Руските имперски интереси да не ни освобождават, а ...ЗадунайскаИ малко за лош Путин...

26

Между другото

преди 4 години

По това време нямаше руснаци и украинци. Беше една държава - Съветски съюз , с център- Москва. Та Чернобил беше съветска централа.Нали и Сталин е етнически грузинец.

fallback