Снимка: архив "Булфото"
fallback

Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и премиера Бойко Борисов, в която настоява за намаляване на законната лихва, която гражданите плащат при просрочване на парично задължение.

Oще по темата

Три месеца жена блокирана в дома си заради ремонт на ТЕЦ-а

От 1994 г. насам тя е 10 (процентни) пункта над основния лихвен процент, въпреки различната икономическа и финансова обстановка в страната и съответното намаление на основната лихва от 72% при въвеждането на законовата лихва до нива, близки до нула в последните години.

Омбудсманът се позовава на многобройни жалби на граждани, изпаднали в много тежко положение, заради непосилните лихви, които дължат на банки, фирми за бързи кредити, колекторски фирми, доставчици на обществени услуги, монополни дружества, като топлофикациите, електроразпределителните дружества, ВиК операторите, мобилни оператори и др. "Тези лихви нарастват още повече след съдебни процедури", пише омбудсманът до Караянчева и Борисов.

За сравнение Манолова дава страни като Австрия, Литва, Германия, Латвия, където законната лихва за забава на физически лица се движи средно около 5%. Тя посочва, че и спрямо преобладаваща част от останалите страни-членки законовата лихва у нас е забележимо по-висока.

Друг проблем, поставен от омбудсмана в препоръката, е липсата у нас на диференциация на законната лихва, чиито размер е еднакъв за граждани и търговци. Тя отново дава пример с Германия, Латвия и Литва, където това е направено и работи.

"Смятам, че тази практика с различен и по-нисък лихвен процент следва да се приложи и у нас, тъй като е по-справедлива за гражданите и ще им даде възможност да изплуват от финансовото блато, в което се намират повечето от тях", заяви Мая Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

118

Сашо

преди 4 години

Ама чакай ти като просрочиш кредит и се стигне до съдебен изпълнител, ти не плащаш лихви, ти плащаш разноски по делото.И 0.001 процента да станат лихвите, като ти шибне съдия изпълнителя или събиращата агенция 5000 лв., дело за което ти после разбираш, че си съден, ходи играй....

117

Анонимен

преди 4 години

Трябва закон за фалит на физически лица. Всичко го отнася народа, от немотия и крадливи управници дето с две заменки стават милионери и регистрират фирми за бързи кредити. Помните ли в Русе , баща шеф в полицията, единия син депутат, другия бързи кредити , заложна, и лихварство плюс дрога. А фирмите на мутрите , милиони ддс, и накрая шеф е ром от село дето го няма и на картата. Но в мутренска държава и банките са мутренски.

116

Калеко Алеко

преди 4 години

Аман от ляв популизъм .... га ядохте кюфтетата не ривахте, а сега ривете че ще си връщате дълговете, парите за вашите кредити са взети от спестяванията на вложителите и то при определени условия ... Съпратийците на маЯманолова ги завлякоха по офшорките на Вирджините, ОмбудсМая да ги иска от тях ... !!!

fallback