Снимка: Булфото

Спадът на туристи в България се дължи на фалита на "Еър Германия“, твърди министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от агенция "Фокус".

"Много е трудно, когато имаш блокиран брой седалки в самолетите за конкретен брой туристи и се случи фалит на авиокомпания, те да бъдат пренасочени, защото в средата на сезона абсолютно всичко е блокирано“, отбеляза министър Ангелкова.

Тя добави, че в момента стартират преговорите в туризма за запазване на места за следващия сезон. „За съжаление, никой не е предвидил този риск и няма как. От този фалит пострадаха България и Италия. Това е анализът на Европейската туристическа комисия“, допълни Николина Ангелкова. По думите ѝ друга причина за спад в туризма, по отношение на която министерството усилено работи, е субсидирането на чартърни полети и туроператори в някои страни като Турция, Тунис, Египет, Гърция и Хърватска, които са преки конкуренти за българския летен туризъм. „Разбира се, те са и ключови пазари за нашия туризъм. В тази връзка в момента разработваме механизъм, с който да подпомагаме организирания туризъм. Тук не говорим за субсидии, но проучваме опита на

Гърция и Хърватска, за да можем и ние да бъдем конкурентоспособни“, посочи още министърът на туризма. Николина Ангелкова добави, че през месец септември ще бъдат обявени условията по разработвания механизъм.

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 6 дни

Пак някои друг ми се е изакал в гащите.ОСТАВКА!Не други са ни виновни,а рестрикциите към българските туристически обекти доведоха до фалит на туризма у нас.Само некои "другаре" се оправиха в лабиринта.Другите още се лутат в него.Абе дайте свобода на хората да си вършат работата за която са похарчили капитал нерви и половината си живот,бе некадърници.

38

видимите резултати

преди 6 дни

изгонихте руснаците, сега ще седят празни хотелите !

37

Shark

преди 6 дни

Точно така, от Германия идва. То на нас все някой друг ни е виновен.