Снимка: Булфото

Спадът на туристи в България се дължи на фалита на "Еър Германия“, твърди министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от агенция "Фокус".

"Много е трудно, когато имаш блокиран брой седалки в самолетите за конкретен брой туристи и се случи фалит на авиокомпания, те да бъдат пренасочени, защото в средата на сезона абсолютно всичко е блокирано“, отбеляза министър Ангелкова.

Тя добави, че в момента стартират преговорите в туризма за запазване на места за следващия сезон. „За съжаление, никой не е предвидил този риск и няма как. От този фалит пострадаха България и Италия. Това е анализът на Европейската туристическа комисия“, допълни Николина Ангелкова. По думите ѝ друга причина за спад в туризма, по отношение на която министерството усилено работи, е субсидирането на чартърни полети и туроператори в някои страни като Турция, Тунис, Египет, Гърция и Хърватска, които са преки конкуренти за българския летен туризъм. „Разбира се, те са и ключови пазари за нашия туризъм. В тази връзка в момента разработваме механизъм, с който да подпомагаме организирания туризъм. Тук не говорим за субсидии, но проучваме опита на

Гърция и Хърватска, за да можем и ние да бъдем конкурентоспособни“, посочи още министърът на туризма. Николина Ангелкова добави, че през месец септември ще бъдат обявени условията по разработвания механизъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase