Снимка: pixaBay
fallback

34% от последователите на "Ислямска държава" ползват чат канала Телеграм за обмяна на информация, заяви експертът по киберсигурност Любомир Тулев пред БНТ.

Oще по темата

Мрежата е била създадена от руски предприемач, като дори е имало спор дали Русия контролира въпросния канал, което в крайна сметка е било отречено, твърди Тулев.

Миналата седмица 16-годишнен ученик от Пловдив, вербуван от „Исламска държава“, беше задържан за тероризъм. Предполага се, че момчето е възнамерявало да извърши терористичен акт в града, тъй като при обиските са открити различни компоненти на несглобена бомба.

"Намира се уязвима жертва, най-често тийнейджър, който не се разбира с околните и търси упование в интернет. Втората стъпка е да се покаже на това дете, че то не може да бъде разбрано от никой друг и след това, започва да бъде принуждавано да прави различни неща", обясни експертът.

Влизайки в стаята, ако детето много бързо затвори браузър в компютъра или затвори телефона си и го остави настрани, това са индикации, които родителите трябва да забележат. Ролята на родителите се изразява в говорене и възпитание, допълни Тулев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 4 години

мене няма ли да ме вербуват .. ама първо ще искам да ми платят 1-2 милиона, че материали трябва да купувам :), после ще ида на командировка обучение на някой тропически остров , ама понеже съм ученолюбив ще откарам там по пенсия.....

6

Присмехулник

преди 4 години

"тайните служби" - паре нема! действайте... :-)))

5

Присмехулник

преди 4 години

34%?!? чудя си се, защото абсолютно точно същият процент са против брекзита. но инак разбрахме тенкио намек на "службите за сигурност". демек, трябва да им се отпуснат още няколко милиарда долара за борба и с "телеграм", както още няколко милиарда евро и за борба със свободното слово в нета...

fallback