Снимка: Министерство на отбраната
fallback

Определени са временно опасни зони във връзка с провеждането на учението "Шабла - 2019" от 10 до 14 юни.

То ще се проведе на зенитния полигон на Военновъздушните сили и включва тактическо учение с бойни стрелби на формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) от Българската армия, съвместни експериментални и бойни стрелби на авиационни формирования от ВВС с международно участие, стрелба с ракетен комплекс 9К79 "Точка" и изпълнение на огневи задачи с артилерийска материална част по надводни цели от Сухопътни войски.

Стрелбите са част от План за подготовката на Щаба на отбраната, Българската армия и структурите, пряко подчинени на министъра на отбраната през 2019 година, съобщиха от МО.

За времето от 08.00 часа на 10 юни до 19.00 часа на 14 юни 2019 г. се активират временно опасни зони, намиращи се във въздушното пространство над полигона и прилежащата му акватория и териториалното море – между нос Калиакра, нос Карталборун и линията, отстояща на 100 км успоредно на бреговата ивица.

Предислокацията и развръщането на личния състав и техниката на дивизионите от състава на Първа зенитно-ракетна база, определени за участие в "Шабла-2019", вече завършиха.

Те заеха позиции на територията на Зенитния полигон на ВВС – Шабла, откъдето ще се проведат бойните стрелби, съвместно с формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) на Сухопътните войски и Военноморските сили на Република България и на въоръжените сили на Република Сърбия и САЩ.

В хода на учението са предвидени стрелби с няколко типа зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) по радиоуправляеми, аеробалистични и парашутни мишени.

От Зенитно-ракетната база участват разчети на ЗРК "Нева", "Куб" и С-300. Пускове от полигона ще извършват още военнослужещи от 250-а бригада за ПВО на Сърбия и от американската армия в Европа. За ръководител на стрелбите на зенитно-ракетните формирования е назначен командирът на Базата полковник Валери Ценов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

12_5

преди 4 години

ще карат ли децата от детската градина да гледат ?МВР наблизо ли ще е ?...тези от Силистра които пропусната цирка на стадиона , биха могли да компенсират и отидат

9

Анонимен

преди 4 години

ЗРК ТочкаЗащо ми се струва, че българската НАТО-вска армия е въоръжена със савеЦкое орУжие?

8

Военен историк

преди 4 години

Интересен факт е, че въпросната 250. Ракетна бригада ПВО, с която Република Сърбия ще участва в учението е онази бригада, която воюва против НАТО през 1999 г. Именно тази бригада свали F-117, един F-16, както и няколко хеликоптери.

fallback